ZILELE TARKOVSKI la București

De astăzi, timp de 4 zile, bucureștenii și cinefilii vizitatori ai Capitalei se pot bucura de un adevărat regal al celor mai importante creații semnate de sclipitorul regizor Andrei Tarkovski. Decedat la 29 decembrie 1986, Andrei Tarkovski a fost nu numai regizor, ci și producător, scenarist, editor, teoretician. Aportul lui în lumea artistică s-a revelat nu numai în cinematografie ci și în teatru. A semnat scenariul piesei ”Hoffmanniana”despre scriitorul și poetul neamț Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann. Regia piesei ”Hamlet” jucată în 1976 la Teatrul Lenkom din Moscova (un teatru cu o istorie pestriță dar recunoscut pentru valurile sale de prospețime în arta teatrală experimentală din Rusia) a fost singura sa amprentă lăsată în lumea regiei teatrului din Rusia. Ultima sa operă în domeniul teatral s-a jucat la Covent Garden în 1983 (”Boris Godunov” de Modest Mussorgsky)

Printre filmele de căpătâi regizate și scrise (o parte) de Tarkovski se numără: ”Copilăria lui Ivan”, ”Andrei Rublev”, ”Solaris”, ”Oglinda”, ”Călăuza” sau ”Sacrificul”. Unele dintre acestea pot fi vizionate în cadrul Zilelor Culturii Ruse în România prin intermediul evenimentului dedicat regizorului, denumit ”Tarkovski în 2012”.

O serie de documentare cu imagini exclusive de la realizarea filmului ”Sacrificul”, cât și despre cel ce a fost supranumit ”Enigma Tarkovski” vor fi proiectate în diverse locații din București. Filmele sale au devenit filme cult. În ciuda represiunilor și a regimului politic aspru, geniul acestei personalități a reușit să-și facă loc la suprafață pentru a transmite viziunea sa asupra unei lumi întregi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s