Un Midas actual

Despre legenda regelui Midas probabil că cei pasionați, sau pur și simplu cunoscători ai mitologiilor grecești, știu despre ce e vorba. Desigur, mă refer aici la varianta în care Midas a cerut aur și a ajuns să… dar să vedem mai întâi ce spune legenda:

         Midas era un rege frigian, fiul lui Gordius (da, cel cu nodul gordian). Se spune că la un moment dat, Silenus (zeul berii), într-o stare de ebrietate accentuată și pe alocuri de înțeles (intra în fișa postului), s-a rătăcit din cortegiul zelui Dionisos, bunul său prieten, ce călătorea din Tracia spre Frigia. Regele Midas al Frigiei l-a găsit pe Silenus  în grădinile sale cu trandafiri și, deoarece se purtase bine cu el, Dionysos (ce ajunsese între timp înapoi la ei) i-a făgăduit drept răsplată, că îi va îndeplini orice dorință. Lacom de bogății, Midas a cerut ca tot ceea ce va atinge el să se transforme în aur. Zis și făcut: Dionysos i-a îndeplinit dorința, așa cum făgăduise. Dar, surpriză! Totul mersese perfect până când, spre groaza lui Midas, a vrut să se ospăteze, însă n-a putut pune nimic în gură, căci de îndată ce le atingea, bucatele și băutura se transformau în aur. Doborât de foame și sete, Midas i-a cerut atunci lui Dionysos să-l scape de darul său împovărător, deși acesta îl îmbogățea din ce în ce mai mult. Zeul Dionysos l-a îndemnat pe regele Midas să se scalde în apele râului Pakatos. După ce s-a scăldat, Midas a redevenit muritor de rând. În schimb, spune legenda, apele în care s-a scăldat au rămas de atunci bogate în nisip aurifer.

Eu auzisem și despre versiunea în care Midas a murit de foame și de sete din cauza noilor sale abilități, dar probabil că e o versiune prea tristă și inadecvată spiritului Crăciunului. Cu alte cuvinte, regele și-a luat lecția. În rolul regelui de astăzi stau destule persoane, fără a fi antimonarhist, mă refer mai ales la cele ce nu sunt de viță nobilă. Cu toții ne dorim prosperitate (mai mult sau mai puțin, după necesități), dar riscăm totodată să uităm cum să ne înfruptăm din bucatele spirituale și din băutura vieții, iubirea și să ne uscăm pe dinăuntru. Mitologiile grecești lasă mereu câte o pildă. Aceasta ne spune azi: hai să nu devenim un Midas actual și să căutăm bogăția și altundeva. Voi ce spuneți?

Eu spun:Să fiți iubiți!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s