Crulic-Drumul spre…succes!

Unul dintre producțiile cinematografice de reper, realizate cu cap, din ultimii ani este filmul de animație ”Crulic-Drumul spre dincolo”. Total diferit față de genul hollywoodian consacrat, ”Crulic” nu este o comedie…cel puțin nu una de tipar, ci eventual o comedie neagră inspirată dintr-un caz real.

Unii ar spune că lumea absurdă în care trăim dă naștere unor astfel de producții reușite. Sinopsisul filmului este următoarul:  ”Crulic-drumul spre dincolo” spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei. Abandonat de toată lumea Crulic sfârșește murind în închisoare din cauza grevei foamei la care se supuse pentru a atrage atenția asupra abuzurilor aduse la persoana sa care au dus la închiderea lui. Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, şi-a prezentat demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori erau încă judecaţi pentru moartea lui Crulic. Filmul povesteşte păstrează drama și caracterul sobru din spatele poveștii însă introduce și câteva inflexiuni de umor proaspăt care te face să râzi şi să plângi în acelaşi timp.

Filmul a fost narat de Vlad Ivanov (față de care orice prezentare este de prisos 🙂 ) într-un accent moldovenesc șugubăț și veridic. Conform Radio România Cultural, ”Crulic-Drumul spre dincolo” intră în competiție în acest an la Festivalul de animație Anima de la Bruxelles. Acest festival este un reper pentru filmele de gen. În afară de această nominalizare, pelicula mai are cu ce se mândri: obţinuse în 2011 Menţiunea Specială Don Quijote la Locarno; Amnesty Award la Festivalul CPH DOX din Copenhaga; premiul special al Juriului Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia. De asemenea, la Cottbus (Germania) i-a fost acordată Menţiunea specială a juriului internaţional şi Premiul ecumenic Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia), dar şi Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu. Tot acolo și subsemnatul a putut urmări în premieră filmul pe care azi vi-l recomandă cu toată căldura (celora care nu l-ați urmărit încă) pentru că este inedit, revigorant și al naibii de bine făcut.

TRAILER:

http://www.youtube.com/watch?v=2zqVJ9gwdCs

Imagine

foto:CineMagia

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: