Dumnezeul lui Hess

Sâmbătă, 9 februarie, s-a jucat din nou la Sibiu o frumoasă piesă de teatru la care am avut onoarea să asist. Hess, monodrama scrisă de Alina Nelega în regia lui Gavril Cadariu și jucată excepțional de Nicu Mihoc urmărește ultimele ore din viața unuia dintre cei mai proeminenți naziști din preajma Führerului.

Imagine

foto: http://www.tnrs.ro/imagini/galerii-foto/hess/hess-050610-d-spiteru-0002.jpg

PUȚINĂ ISTORIE

Rudolf Hess, care și-a petrecut o bună parte a copilăriei și adolescenței în Egipt, la Alexandria, unde s-a născut, a devenit popular pentru gestul său din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În zorii declanșării războiului cu URSS, Hess a zburat la Scoția într-o încercare de încheiere a unui armistițiu cu Marea Britanie. Ca și rezultat, acesta a fost arestat și a devenit prizonier de război. Hess este cunoscut pentru obsesia sa față de Hitler pe care și l-a întruchipat ca pe un conducător divin, aspect deosebit de bine subliniat și în piesă.

Tatăl său, Fritz Hess era un comerciant cunoscut originar din Bavaria, iar Rudolf (n.1894) a fost cel mai mare dintre cei trei fii ai familiei. Pentru Rudolf Hess, tatăl său avea alte planuri, și-ar fi dorit să ducă mai departe afacerea familiei, dar n-a fost așa…

Alături de Hitler, Hess a ocupat un loc de frunte în cadrul Partidului Nazist, până în 1941, anul evenimentului scoțian când Hess a fost declarat bolnav mintal de către Adolf Hitler, pentru ca gestul său să nu aibă repercursiuni din partea italienilor și japonezilor asupra sa și a planurilor sale viitoare de război. Tot un ”caz medical” a fost declarat Hess și de către Churchill la finele celui de-Al Doilea Război Mondial. Nazistul a fost condamnat pe viață la închisoarea de la Spandau, Berlin unde s-a sinucis la 17 august 1987.

SUFLETUL OMULUI SE DEZACORDEAZĂ FOARTE UȘOR…

Aceasta este una dintre replicile memorante ale monodramei ”Hess”. Despre lucrul la acest spectacol, Nicu Mihoc, într-o prezentare a personajului său, a declarat că a dormit timp de 3 nopți în teatru pentru a-și pregăti personajul care, uneori, l-a înghițit și a devenit pentru scurt timp, unul cu acesta. Firul piesei urmărește ultimile clipe ale acestui nazist care și-a petrecut 47 de ani în închisoare într-un ultim monolog cu acel Dumnezeu pe care a declarat că l-a căutat mereu dar acesta întârzia să apară și să-i dea semnele de care avea nevoie. Dumnezeul adorat şi absent a fost înlocuit într-un final cu Hitler. Pentru un bun german care avea nevoie de certitudini, Hitler era acolo, la el se putea ajunge şi el putea da răspunsurile la întrebarea „cum trebuie trăită viaţa?”. O monodramă prin care autoarea Alina Nelega pătrunde în mecanismele minţii celui care credea cu tărie în Germania purificată şi într-o Europă care trebuia ţinută în frâu şi curăţată de invadatori. Cele zece porunci biblice devin instrumentele mnemonice prin care Hess îşi recapitulează viaţa. Interpretarea lor este întotdeauna surprinzătoare, pe măsura unui om care nu înţelege cu ce a greşit, singurul păcat recunoscut fiind acela că nu i s-a permis să-şi desăvârşească munca. O reinterpretare a Bibliei cu inteligenţă ludică, spectaculară, o încercare de a înţelege „neînţelesul”. Un „reality show” al istoriei ce porneşte de la un eveniment care a schimbat modul cum înţelegem natura umană şi sfârşeşte cu alegerea morţii voluntare. Testamentul ultimului nazist, „al celui mai singur om din lume”, la final sintetizat prin genialul refren… „je ne regrette rien”. (sursa: http://www.tnrs.ro/spectacole/hess)

De-a lungul unei ore, personajul revelat magistral de Nicu Mihoc te introduce în stări contradictorii precum milă, furie, ori te poate face să râzi printr-un umor negru al unui personaj care își susține ieșirea din scenă, dintr-o scenă pentru care nu regretă nimic.

Cu ce rămâi în urma acestei piese? Cel mai probabil cu mai multe informații despre un personaj nazist controversat care te vor ajuta vreodată ca și cultură generală, dar mai ales, rămâi cu o imagine mult mai clară a minții și mecanismelor de funcționare ale nazismului, rămâi cu un fel de șablon cu care te poți ajuta în viitor în comprehensiunea sistemului de construcție nazist și neo-nazist. Categoric, rămâi și cu admirație pentru un om care și-a clădit un personaj credibil și pe care a știut să-l apere pe scenă, acolo unde era cel mai nevoie de acest lucru. Must see!!!

3 răspunsuri la “Dumnezeul lui Hess”

  1. Imi place stilul tau de a scrie, am doar o mica observatie: piesa=textul dramatic scris, tiparit; ceea ce vedem pe scena este spectacolul, reprezentatia. Foarte multa lume crede ca sunt sinonime, diferenta este, insa, uriasa.
    P.S. Nicu Mihoc e nominalizat la premiile UNITER pentru rolul principal din Platonov, de A.P. Cehov, regia Al. Dabija – un spectacol pe care ti-l recomand!

    Apreciază

    • Mulțumesc mult, Cristina, pentru observații și aprecieri! Recunosc, cu mâna pe inimă, că nu știam diferența:) Din păcate n-am avut plăcerea să asist la Platonov, dar abia aștept să-l urmăresc. Merci și de sugestie!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: