Cine e Valentin?

Pe 14 februarie este consemnată în calendarul creștin celebrarea Sfântului Valentin, o sărbătoare care a ajuns să fie închinată darurilor și iubirii cucerind nu doar SUA și Europa, ci lumea întreagă. Este Sf.Valentin o invenție americană sau a fost absorbit tacit de toți într-un acord de slăvire a celui mai frumos sentiment din lume? Hai să vedem!

ImagineSF.VALENTIN

foto> http://whollyroamincatholic.com/

Ce știm din legendă…

Povestea sfântului Valentin este una interesantă și romantică. Se spune despre el că ar fi fost închis deoarece realiza nunți soldaților care nu aveau voie să se căsătorească și pentru susținerea creștinilor persecutați sub Imperiul Roman. Se spune că pe timpul încarcerării, Valentin a vindecat-o pe Iulia,fiica lui Asterius, temnicerul viitorului sfânt. De asemenea, legenda spune că înainte de execuția sa, acesta a redactat o scrisoare de adio semnată ”de la Valentinul tău”. Aceasta a devenit acum o parafrazare a sinonimiei în limba engleză între Valentine și partener/ă.

Tot legenda găsește și o posibilă explicație a inimilor, laitmotivul sărbătorii de Valentine’s. Se spune că Sf.Valentin le dădea creștinilor și soldaților de această religie nerecunoscută pe atunci, inimi decupate din pergament pentru a le aminti acestora de dragostea lui Dumnezeu și pentru a-i încuraja să rămână fideli creștinismului.

…și istoricește…

O serie de martiri precreștini au purtat numele de Valentin, însă pentru data de 14 februarie, doar doi dintre aceștia sunt semnificativi: Valentin din Roma și Valentin din Terni.

Primul din ei, Valentin din Roma, a fost un preot martirizat aproximativ în 269 î.E.n. și îngropat pe Via Flaminia (pe coasta Adriaticii). Valentin din Terni devenit episcop de Interamna (vechea denumire a Terniului) în jurul anului 197 î.E.n. Despre el se spune că a fost martirizat în timpul unei persecuții împotriva creștinilor din timpul domniei împăratului Aurelian.

Imagine

ÎN PRIM-PLAN VALENTIN DE TERNI, foto-Wikipedia

Valentin de America

Când vine vorba de Valentin, nimic nu e sigur. Până și despre Valentine’s Day se speculează că ar fi fost importat în America de Nord de către coloniștii englezi în secolul XIX. Se crede că prima felicitare de Valentine’s Day ar fi fost creată în jurul anului 1847 de către Esther Howland (1828-1904) o artistă din Worcester, Massachusetts. Practica dăruirii de cadouri împreună cu felicitări de această sărbătoare a apărut abia în a doua jumătate a secolului XX, printre cadourile cele mai vestite numărându-se trandafirii și bomboanele de ciocolată. A doua etapă a avut loc în jurul anilor 1980 când industria de bijuteriilor a început să folosească sărbătoarea iubirii ca și strategie de marketing. Deci, Valentine’s Day este o sărbătoare inventată și reinventată în America de Nord? Probabil că da, dacă ne luăm după sursele care susțin aceste evenimente (Wikipedia englezească și stvalentinesday.org).

Imagine

foto: colourbox.com

Cert este că în ziua de azi sărbătoarea iubirii a împânzit toată luna februarie pe care a retransformat-o la noi din făurar în luna dragostei (tot o stratagemă de marketing)… Pentru 14 februarie foarte multe cupluri rezervă cine romantice, își oferă cadouri dulci, flori sau diferite atenții, vânzările merg strună astfel că în fiecare oraș semnificativ din țară cu câteva zile înainte de 14 februarie apar vânzători ambulanți care oferă fel de fel de pernuțe colorate, gablonzuri etc.Fenomenul Valentine’s a înglobat strâns și România, în ciuda opozanțelor din partea etnologilor români care apără varianta mioritică a Valentine’s Day, și anume Dragobetele (despre care voi scrie la momentul oportun). Probabil că într-un sondaj între tineret cu privire la care e sărbătoarea favorită dintre cele două menționate mai sus, am avea păreri împărțite, deși, în anii de după Revoluție, cultura americană a fost îmbrățișată strâns de către români și are o influență puternică. De e bine sau e rău, asta rămâne la atitudinea fiecăruia. Dezbaterile sunt binevenite și aici, oricând. Eu pledez pentru următorul fapt: de e să ne iubim mai mult, nu strică dacă o facem de două ori într-o lună dintr-un an, căci e oricum prea puțin… Sărbătoarea iubirii curate (fără cadouri scumpe și efemere) merită glorificată cât mai des de fiecare cuplu în parte 🙂 Poate, cine știe, am deveni mai buni…

Anunțuri

2 gânduri despre „Cine e Valentin?

  1. Dupa mine, iubirea merita sarbatorita in fiecare zi a anului, nu doar pe anumite date. Asa ca nu e rau nici de doua ori intr-o luna. 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

Fum de Ţigară

Simte,dar taci.Scrie.

Dintr-o suflare

Povești de suflet

Personaje de Basm

„Cărțile reprezintă umanitatea dată la tipar.” Barbara W. Tuchman

Poetaria Journal

© Ioana Haitchi - Blog de poezie, traduceri, eseuri, ştiri culturale

*Ana-Maria.PM*

Poetry lover, coffeeholic & books addict

Colțul Cultural

Repaus cu cap

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close