Vizita bătrânei doamne

Dacă sunteți în căutarea unui film de colecție și nu ați găsit unul încă, propunerea mea pentru voi este filmul ”The Visit” (trad. și adap. în românește ”Vizita bătrânei doamne”). Pe lângă faptul că protagoniștii sunt doi grei ai cinematografiei mondiale- INGRID BERGMAN și ANTHONY QUINN– acțiunea filmului implică o poveste cu un substrat demn de urmărit și de cugetat, mai apoi.

Filmul a fost realizat în anul 1964 și este o co-producție franco-germano-italiano-americană realizată de 20th Century Fox. Alături de starurile principale, își aduc contribuția la film Irina Demick, Paolo Stoppa, Hans Christian Blech, Valentina Cortese și alții.

TRAILER

(URMEAZĂ CONȚINUTUL POVEȘTII! CEI CARE NU VOR SĂ-ȘI STRICE PLĂCEREA VIZIONĂRII, AR TREBUI SĂ SE OPREASCĂ AICI !!)

Revin la povestea filmului și la vizita lui Karla Zachannassian în micul târg în care se petrece acțiunea. Karla, cunoscută mai degrabă în târgul de provincie de care aminteam, drept Clara, interpretată de Bergman, este o femeie extraordinar de bogată la momentul derulării acțiunii filmului. Aceasta se întoarce în locul de unde a fost forțată să plece în urmă cu câțiva ani de la acel moment, din motive ce țin mai degrabă de mult disputata reputație … Părăsirea cătunului a fost înconjurată de rușine pentru fată, care avea un copil împreună că Serge Miller (interpretat de Quinn), acesta din urmă negându-i paternitatea. Scopul „vizitei” sale este, la prima vedere, acela de a încheia un acord cu locuitorii târgului, și anume: în schimbul unei sume fabuloase de bani, îl dorește pe Miller mort! Pe scurt, pune preț pe capul fostului său iubit, Serge Miller. 2 milioane: un milion pentru primărie și celălalt împărțit egal între cetățenii târgului. Vestea provoacă frenezie pentru mulți 🙂

Meschinăria oamenilor nu întârzie să apară încă din primele momente ale înaintării propunerii, lucru care o înnebunește de disperare pe soția actuală a lui Miller, Mathilda (Valentina Cortese). Serge ajunge să fie vânat ca un animal contra unei sume de bani (aparent) sub privirea mulțumită a Karlei. Când, într-un final, Serge e prins și urmează a fi executat, Karla oprește totul pentru a-și spune ultimul cuvânt, pentru a le da o lecție locuitorilor- conviețuirea cu VINA și REMUȘCĂRILE, cele cărora vor trebui să le facă facă față pentru tot restul vieții lor. Mesajul final este formidabil, iar acțiunea filmului mai urmărește și alte fire demne de menționat, dar pe care, în speranța că veți urmări filmul, (sau l-ați urmărit deja) vă las pe voi să le găsiți.

„Vizita bătrânei doamne” este o lecție de viață despre sărăcia sufletelor unor oameni, aparențe, dar poate fi încorporat la fel de bine, neaoș, în vorba: „mintea cea de pe urmă”, respectiv vocea maturității sufletelor.

VISITLC3

sursa foto: moviemem.com

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: