E primăvară! Avem idei?

De-ar fi să răspund întrebării din titlu aș face-o afirmativ, cu un ”DA” hotărât. De altfel, evenimentul la care am avut plăcerea să asist și din care m-am inspirat la titlul acestui post este emblematic în acest sens.

Imagine

Primăvara cu idei” este un eveniment desfășurat la Baia Mare în perioada 28 februarie-5 martie la Bastionul Măcelarilor care-și propune să facă din primăvară un latimotiv al reînnoirii și vitalității. Odată cu cele două vin, firește, și ideile bune, iar lansarea care a avut astăzi începând cu orele 14 a demonstrat-o cu prisosință.

În fapt, ceea ce se dorește prin această manifestare este a (re)aminti publicului larg, cu precădere celui tânăr, valorile și tradițiile românești de primăvară. În acest sens, dna.lect. univ.dr. RĂCHIȘAN DELIA ANAMARIA, una dintre organizatoarele evenimentului, a explicat celor prezenți inestimabila semnificație a acestui nou ciclu în care trecem, și anume primăvara, cu multiplele ei valențe. În acest cadru, nu puteau lipsi nici mărțișoarele și simbolistica lor de care ne-a vorbit atât dna.lector, cât și dna.JANETA CIOCAN, specialist etnolog din partea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare.

Imagine

Pe lângă acestea, ”Primăvara cu idei” vine în întâmpinarea publicului și cu un program inedit cu valențe internaționale. În acest sfârșit de săptămâna va avea loc deschiderea unui atelier de confecționat origami care va delecta publicul amator cu această frumoasă artă japoneză prin intermediul serviciilor oferite de Asociația Re/Creativ Baia Mare.

Totodată are loc și o expoziție de mărțisoare hand-made realizate de liceeni și studenți din partea Colegiului Național Mihai Eminescu și a Centrului Universitar Nord Baia Mare. Expoziția este cu vânzare iar la finele evenimentului se vor decerna câștigătorii aleși de public care au creat cele mai ingenioase mărțișoare.

La finele lansării de azi a avut loc o refacere a unei șezători tradiționale din Maramureș prin intermediul copiilor de la Liceul Tehnologic din Ocna Șugatag. Imaginile și video-ul sunt delicioase! (LA SECȚIUNEA FOTO ȘI VIDEO)

Imagine

DESPRE TRADIȚIA MĂRȚIȘORULUI LA ROMÂNI

Specialiștii susțin că Mărțișorul este o sărbătoare specifică poporului român. 1 martie, în vremuri îndepărtate, semnifica începutul unui nou an agrar . În ultima seară a lunii februarie, mamele legau de mâna copiilor, fie că erau băieți sau fete, mărțișorul. Puțină lume știe, probabil, că mărțișorul adevărat este doar funia împletită din două fire de lână colorată. Conform spuselor cunoscutului etnolog Ion Ghinoiu, cele două fire colorate adună și împletesc cele 365 de zile ale anului într-un singur fir bicolor.

Imagine

Revenind la practica din ultima zi a lui Făurar la familiile românești, ar mai trebui adăugat faptul că mărțișorul era legat de mâna copiilor înainte de răsăritul soarelui și  avea funcție de protecție. Culorile lui erau odihioară alb (semnifică puritatea) și negru (semnifică pământul), dar s-a ajuns și la alb și roșu (semnifică sângeșe, viața) fără a se ignora și alte combinații (de expemplu alb cu albastru-semnifică seninătate). Tot cu timpul s-a ajuns să i se adauge firului și un talisman confecționat artizanal, de obicei o piatră sau un ban de aur sau argint, în funcție de statutul familiei. Mărțișorul se purta la gât sau la mână timp de aproximativ 12 zile sau până când înflorește porumbarul, ori până când se zărea primul pom înflorit.

Imagine

Evenimentul ”PRIMĂVARA CU IDEI”  a debutat cu o certă priză la public și sunt toate șansele să continue tot așa, dacă nu mai bine, în zilele ce urmează. Inițiativa a fost apreciată de public care a fost delectat cu jocuri și cântece specifice, gogoși (sau pancove, cum sunt numite tradițional în Maramureș) și cu ocazia învățării realizării unui mărțișor maramureșean autentic.

Dacă nu v-ați convins, să vorbească imaginile:

FOTO ȘI VIDEO

ImagineImagineImagineImagineImagine

Reclame

2 gânduri despre „E primăvară! Avem idei?

  1. O iniţiativă exemplară, mi-ar fi plăcut să particip la un astfel de eveniment!
    Felicitări pentru articol!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

MeddArtis

„În viață risipim ani, iar la moarte cerșim clipe”.

călătorru'

“Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.”- A.B.

Gara pentru noi

blogul Renatei

Inimă de carte

recenzii de carte, semnal editorial

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close