Mărțișor cu iz bucovinean

Mi-a ajuns la urechi o veste bună! Este vorba de o inițiativă a Institutului Cultural Român în parteneriat cu Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale Cernăuți. Cele două instituții pregătesc un eveniment lăudabil: un proiect desfășurat între 4-8 martie 2013 în cinci localități în care există școli cu predare în limba română (Horbova, Voloca, Carapciu, Pătrăuţii de Sus şi Crasna). În aceste localități se vor organiza ateliere de creație pentru copii, informează Romanian Global News.

Imagine

sursa foto:Google

La ce vor lucra micii artizani? Ei vor învăța de la absolvenți ai Universității de Arte Plastice din București cum să confecționeze mărțișoare tradiționale din obiecte și materiale obișnuite. Lăsând de-o parte faptul că micuții vor cunoaște totodată și istoria acestui obicei românesc, aceștia vor avea ocazia să-și pună la încercare creativitatea și îndeletnicirea într-un scop nobil, acela de celebrare a propriilor tradiții din strămoși.

Imagine

sursa foto: Google

Alături de acest proiect se vor organiza pentru copiii bucovineni și ateliere de teatru. Cu ajutorul lor, micuții se vor iniția în tainele frumoasei arte dramatice.

Această inițiativă face parte dintr-o serie de evenimente culturale organizate în acest an de Direcția Generală Românii de Pretutindeni în comunitățile din jurul țării noastre, dar și din Balcani, conform Romanian Global News.

Obiectele confecționate în cadrul acestor ateliere vor fi dăruite tuturor doamnelor din viața celor mici cu ocazia Zilei Femeii.

Proiectul va lua sfârșit pe 12 mai, la Cernăuți, cu organizarea unei seri speciale. În cadrul acesteia va avea loc reprezentaţia piesei de teatru ”Străini în noapte”. Regia semnată de maestrul Radu Beligan, și distribuția piesei (Florin Piersic şi Medeea Marinescu) vă pot da o idee despre calitatea reprezentației.

Un gest frumos încărcat cu multiple semnificații. Un gest așteptat, probabil, de către comunitatea românească din Ucraina.

surse: http://www.romaniaculturala.ro/ și http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/cultura–culte/8469-icr-caravan-cultural-la-romanii-din-regiunea-cernui.html

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: