Tutorial pentru arta scrisului

Meserie: scriitor” este o micro-emisiune difuzată în prezent pe TVR HD. În fiecare ediție a emisiunii focalizarea trece exclusiv înspre un autor/publicist român contemporan. Durata emisiunii este de aproximativ 5 minute iar, ora de difuzare este destul de aleatoare (site-ul TVR, secțiunea program v-ar fi de folos).

În fiecare ediție există câteva întrebări la care invitatul trebuie să răspundă. Evident, întrebările țin de subiectul emisiunii și sunt stas (De ce ați început să scrieți?; Ce tabieturi aveți când scrieți?; Ce vă inspiră atunci când începeți să scrieți o carte?; Trăiți din scris?). Prin aceste întrebări, sau secțiuni, dacă vreți, se dorește realizarea unui scurt portret al autorului invitat. După cum puteți observa, niciuna dintre aceste propoziții interogative nu depășește spectrul emisiunii și nu intră neinvitate în viața personală a omului. Acesta este un important punct forte. Un alt punct forte, dar cu dublu tăiș, este timpul alocat. În era vitezei, lumea nu prea alocă multă vreme lucrurilor neesențiale pentru supraviețuire (iar când zic ”lumea”, exclud scriitorii și aspiranții la scris, ei trăiesc în lumea literelor, pe care încep să o cunosc și eu). Totodată, se poate întâmpla ca un autor să aibă povestiri interesante de spus și relevante, ceea ce ar da puțină bătaie de cap celor de la montaj, dar ar lăsa și telespectatorii cu buza umflată. De aceasta am spus că timpul emisiunii e un punct forte cu două tăișuri. Și totuși, există și alte emisiuni (puține) unde se pot dezvolta aceste teme (vezi Garantat 100% sau Profesioniștii).

Imagine

foto: Facebook

La puncte slabe este inevitabil de reamintit ora de difuzare aleatorie care nu permite stabilizarea unui anumit public, dar, în schimb, poate aduce mereu noi simpatizanți care surprind emisiunea la una din cele 3-4 difuzări/zi ale ei.

Trebuie să recunosc că tot Televiziunea Națională ne scoate din dilemă când vine vorba de emisiuni culturale, în ciuda N criticilor aduse TVR-ului în ultimul timp. Acest mic tutorial[1] de 5 minute are un rol bine definit și oferă informații alese și esențiale.

Pentru a vă da o mostră de emisiune am ales interviul cu scriitorul maramureșean Ioan Es. Pop. Acesta este un binecunoscut poet (din generația optzecistă) și publicist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Cea mai recentă scriere a sa este volumul ”Unelte de dormit”. Mai este cunoscut publicului probabil și din calitatea de editor-șef al ”Ziarului de Duminică” (supliment al ”Ziarului Financiar”) ori din cea de senior editor al revistei ”Descoperă”.

Dacă nu îl cunoașteți încă, vă las să-l descoperiți aici:

În concluzie: ”Meserie: scriitor” îți oferă 5 minute petrecute cu folos, nu numai dacă ești din breaslă, ci pur și simplu ca și consumator de cultură care se respectă.


[1] tutorial (eng.)=metodă de transferare a cunoașterii ce poate fi (și este des) folosită în învățământ, mult mai interactivă și specifică decât o carte sau o lectură, dar și foarte (prea) concentrată. În informatică, termenul este des folosit.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

MiCo

pagina oficială a autorului Mihai Cotea

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

Fum de Ţigară

Simte,dar taci.Scrie.

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close