Tutorial pentru arta scrisului

Meserie: scriitor” este o micro-emisiune difuzată în prezent pe TVR HD. În fiecare ediție a emisiunii focalizarea trece exclusiv înspre un autor/publicist român contemporan. Durata emisiunii este de aproximativ 5 minute iar, ora de difuzare este destul de aleatoare (site-ul TVR, secțiunea program v-ar fi de folos).

În fiecare ediție există câteva întrebări la care invitatul trebuie să răspundă. Evident, întrebările țin de subiectul emisiunii și sunt stas (De ce ați început să scrieți?; Ce tabieturi aveți când scrieți?; Ce vă inspiră atunci când începeți să scrieți o carte?; Trăiți din scris?). Prin aceste întrebări, sau secțiuni, dacă vreți, se dorește realizarea unui scurt portret al autorului invitat. După cum puteți observa, niciuna dintre aceste propoziții interogative nu depășește spectrul emisiunii și nu intră neinvitate în viața personală a omului. Acesta este un important punct forte. Un alt punct forte, dar cu dublu tăiș, este timpul alocat. În era vitezei, lumea nu prea alocă multă vreme lucrurilor neesențiale pentru supraviețuire (iar când zic ”lumea”, exclud scriitorii și aspiranții la scris, ei trăiesc în lumea literelor, pe care încep să o cunosc și eu). Totodată, se poate întâmpla ca un autor să aibă povestiri interesante de spus și relevante, ceea ce ar da puțină bătaie de cap celor de la montaj, dar ar lăsa și telespectatorii cu buza umflată. De aceasta am spus că timpul emisiunii e un punct forte cu două tăișuri. Și totuși, există și alte emisiuni (puține) unde se pot dezvolta aceste teme (vezi Garantat 100% sau Profesioniștii).

Imagine

foto: Facebook

La puncte slabe este inevitabil de reamintit ora de difuzare aleatorie care nu permite stabilizarea unui anumit public, dar, în schimb, poate aduce mereu noi simpatizanți care surprind emisiunea la una din cele 3-4 difuzări/zi ale ei.

Trebuie să recunosc că tot Televiziunea Națională ne scoate din dilemă când vine vorba de emisiuni culturale, în ciuda N criticilor aduse TVR-ului în ultimul timp. Acest mic tutorial[1] de 5 minute are un rol bine definit și oferă informații alese și esențiale.

Pentru a vă da o mostră de emisiune am ales interviul cu scriitorul maramureșean Ioan Es. Pop. Acesta este un binecunoscut poet (din generația optzecistă) și publicist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Cea mai recentă scriere a sa este volumul ”Unelte de dormit”. Mai este cunoscut publicului probabil și din calitatea de editor-șef al ”Ziarului de Duminică” (supliment al ”Ziarului Financiar”) ori din cea de senior editor al revistei ”Descoperă”.

Dacă nu îl cunoașteți încă, vă las să-l descoperiți aici:

În concluzie: ”Meserie: scriitor” îți oferă 5 minute petrecute cu folos, nu numai dacă ești din breaslă, ci pur și simplu ca și consumator de cultură care se respectă.


[1] tutorial (eng.)=metodă de transferare a cunoașterii ce poate fi (și este des) folosită în învățământ, mult mai interactivă și specifică decât o carte sau o lectură, dar și foarte (prea) concentrată. În informatică, termenul este des folosit.

Reclame

Publicat de Mihai

Nume: COTEA MIHAI Data & Locul nașterii: 11 februarie 1989, SIBIU Studii: licențiat în istorie; masterat de etnoturism, autor

Lasă un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

DOI fără rost

Un alt început

Nevoie de noi

"Fă ce vrei, dar înainte pune-te în rândul celor care ştiu ce vor" Friedrich Nietzsche

Lista Treptelor

Stari De Veghe

Lumen in mundo

Nimic nu este atât de surprinzător ca viața. În afară de scris. - Ibn Zerhani

Zwischen Immer Und Nie

What are the most profound words you've read?

Sinapse

Simple, dar cu viață

Drumul spre Mirhinia

Creații literare, impresii, locuri

Literatura pe tocuri

Te invitam in lumea misterioasa a cartilor!

Rânduri cu dichis

by Literatură pe tocuri

Blogaritm

Aici traiesti un timp in timpul meu.

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

intedismind

A book is a dream that you hold in your hand

Diana

Gânduri răsărite din frânturi de lumină.

Cuvinte ascuţite

Cultura la control!

A reader has no favourite book

Trebuie să fac ceva ca să am scuză că nu fac ceea ce trebuie de fapt să fac. Şi îmi plac cărţile. Asta sună promiţător.

%d blogeri au apreciat asta: