Saga, tradiție scandinavică

Probabil că majoritatea persoanelor, când pronunță cuvântul ”Saga”, se și duc cu gândul la prea comercializatul film ”Saga Amurg”, care nu a prea avut multe în comun cu ceea ce înseamnă cu adevărat o sagă. Mai exact:

Saga[1] este o poveste veche de sorginte scandinavă și/sau germană despre istoria acestor popoare. În esență, datorită perioadei când a apărut, saga descrie călătoriile de cucerire ale vikingilor, bătăliile acestora, migrația islandezilor, dar și feudele familiile islandeze.

Însăși cuvântul ”saga” derivă din norvegiana veche sau din limba islandeză. Cuvântul în sine este un cognat al englezului ”say” (adaptat din islandeză ar veni ”ceva spus” sau ”narațiune în proză”; un gen între povestire, poveste și istorie).

De cele mai multe ori, textele sunt povești în proză care împrumută din genul epic unele elemente comune, precum poeme în versuri cu aliterații amestecate cu text. Ele aduc la lumina cititorului diverse fapte eroice din vremuri demult apuse. Poveștile sunt interesante, cuprind ziceri despre oameni curajoși (de cele mai multe ori vikingi, dar printre ei se numărau uneori și păgâni sau creștini).

De obicei, saga erau realiste și în cadrul acestora existau personaje umane pe înțelesul oamenilor ( de atunci). Saga clasice au fost compuse în secolul XIII. Despre ele se știa, demult, că sunt transmise oral din generație în generație până când scribii au început să le noteze în anii 1200. Acum, se crede că saga erau creații artistice conștiente bazate atât pe tradiția orală, cât și pe cea scrisă.

O clasificare a acestor scrieri nordice ar apărea astfel: povești despre regi ( exp. Heimskringla), povești despre oameni simpli ( Bandamanna saga) și povești despre personaje dincolo de viața cotidiană ( Egils saga). În ciuda apariției lor teritoriale, în saga sunt menționate și insulele Britanice, nordul Franței sau nordul Americii (acestea din urmă autentificate doar la începutul secolului XX).

Perioada de apogeu a acestui gen scandinavic este încadrată temporal între 930-1030, denumită ”perioada Saga” (söguöld).

Laxdaela saga, o ”telenovelă” scandinavică…

Una dintre captivantele povești scandinavice este ”Laxdaela” (sau Laxdoela Saga ori Saga Oamenilor din Laxárdarl). De origine islandeză, scrisă în secolul XIII, saga povestește viața oamenilor din Breiðafjörður axându-se în special pe triunghiul conjugal dintre Guðrún Ósvífrsdóttir,  Kjartan Ólafsson și Bolli Þorleiksson.

Despre poveste:

Kjartan și Bolli au crescut amândoi împreună și sunt prieteni apropiați, dar ambii iubesc aceeași fată, pe Guðrún. Acest fapt creează între cei doi rivalități puternice, iar la final le va pricinui moartea.

Imagine

Kjartan moare în brațele bunului său Bolli, ucis de acesta din urmă

foto: Wikipedia

Autorul Laxdaellei este necunoscut până în ziua de astăzi. Încă de la început, saga a fost considerată drept una feminină, astfel că sunt bănuieli că aceasta a fost scrisă de o femeie. Cunoștințele avansate pe care autorul le dezvăluie cu privire la locații și condițiile din  Breiðafjörður arată că autorul trebuie să fi locuit în vestul Islandei între 1230-1260.

Imagine

Guðrún și fantoma

foto: Wikipedia

Saga Laxdaela a fost și este păstrată prin intermediul a numeroase manuscrise. Cel mai vechi manuscris integral datează din mijlocul secolului XIV. De asemenea, există și fragmente mai vechi datând de la 1250. Aceste două categorii au dus la o împărțire a materialelor cu privire la saga în două grupe, de către oamenii de știință. Despre fragmentele cele mai noi ale operei, se susține că fac parte dintr-o categorie deosebită, deoarece n-au fost scrise de autorul original, ci sunt texte apocrife.

În zilele noastre, cele mai celebre saga sunt filmele din seria ”Star Wars” sau ”Stăpânul inelelor”, dar clasificarea lor în această categorie nu mai duce la înțelesul primar al cuvântului, explicat la începutul postului.


[1] În DEX, SÁGA s.f. invar. (Lit.) Totalitatea legendelor și a tradițiilor popoarelor scandinave. ♦ Proză narativă cuprinzând povestiri și legende istorice cu caracter eroic aparținând popoarelor scandinave; cronică, roman. [< fr., scand. saga, germ. Saga].

Anunțuri

6 gânduri despre „Saga, tradiție scandinavică

 1. Forsyte Saga – un caz concludent. 🙂

  1. Corect, am cartea (2 volume, nu știu dacă toate cele trei) 😉

 2. 1)”Probabil că majoritatea persoanelor(,)când pronunță cuvântul ”Saga”(,)se și duc cu gândul la prea comercializatul film”->Ai uitat de două virgule.a
  2)” textele sunt povești în proză care împrumut(ă) din genul epic unele elemente „->Ai mâncat o literă de la „împrumută”.

  1. Mulțumesc foarte frumos pentru atenție și corectură. Am operat modificările necesare și voi fi mai atent pe parcurs. O zi bună!

 3. „ceea ce înseamnă cu adevărată o sagă”-> Fără „ă” în „adevărată” deoarece este o locuţiune adverbială.

  1. Da, e o greșeală de tehnoredactare. Mulțumesc pentru semnalare! Mă bucur să văd interesul pentru acest subiect.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

MiCo

pagina oficială a autorului Mihai Cotea

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close