Miracolul din noi

În cadrul Cinematecii de Aur, The miracle Worker (desigur, mă refer la versiunea din 1962), ar merita un loc bine plasat. Un film care este dedicat vieții . Filmul aparține genului biografic și are la bază o poveste reală. Bazat pe piesa de teatru cu același nume care avusese premiera cu 3 ani înainte de apariția peliculei, The miracle worker mai enumără, printre alte surse, și autobiografia din 1902 a lui Helen Keller.

Imagine

foto: Cinemagia; traducerea titlului filmului în română este ”Miracol în Alabama”

De la bun început, filmul a avut o mare priză la public, iar criticii s-au dovedit mulțumiți de prestația actrițelor din rolurile principale (Anne Bancroft și Patty Duke), cât și de adaptarea scenaristului William Gibson.

Sinopsis:

Hellen Keller este o fetiță de 7 ani (deși actrița avea 15 ani la momentul filmărilor) oarbă și surdă din naștere, din cauza unui caz de scarlatină netratat corespunzător. Frustrată de incapacitatea sa de a comunica, fata are deseori reacții violente incontrolabile și este prea răsfățată de părinți. Depășiți de situație, părinții fetei iau contact cu Școala pentru persoane nevăzătoare Perkins, în scopul ajutorării copilei lor. La apelul lor răspunde Anne Sullivan, o fostă elevă a școlii. Aceasta acceptă să devină tutorele Helenei și promite ca într-un timp determinat să o facă pe fată să scape de ieșirile sale nervoase. Ceea ce telespectatorul nu știe de la început, este că și Anne a trecut printr-un episod asemănător cu cel al fetei. Povestea ei este puțin mai tristă. Părinții au abandonat-o într-unul din precarele centre de la începutul secolului XX, care se ocupau cu „rebuturile societății”, după cum se exprimă un personaj din film. Femeia a reușit să răzbească , cu multă perseverență și efort, și dorea din toată inima să reușească să aline suferința acestei fete față de care se identifica perfect.

Ceea ce la început este o promisiune, pe parcurs se transformă într-o provocare, într-o luptă a voințelor dintre Anne și Helen care, spre final, reușește, grație perseverenței și dragostei, să rupă marele zid întunecat ce o înconjura pe fată. În ce sens? Veți vedea în film.

În continuare, un trailer al peliculei.

Departe de a fi una pur și simplu tragică, povestea are inserate și momente comice care vor scoate spectatorul din rutină și din excesul de seriozitate. V-am redat în trailer varianta alb-negru a filmului, deoarece așa am avut și eu ocazia să-l urmăresc, în urmă cu 2 ani, grație unui curs de psihopedagogie incluzivă susținut în Spania (Málaga). Această variantă mi se pare mai fermecătoare, dar cred că există și versiunea color.

Ambele artiste din rolurile principale au obținut distincții importante pentru prestațiile sale în cadrul premiilor Emmy, Tony, Oscar, San Sebastián Festival. Ce este curios e că aceleași actrițe jucară și în piesa omonimă de teatru (din 1959) după care a fost inspirat filmul.

Aș recomanda filmul celor ce apreciază mai puțin genul comercial și mai mult realul vieții. De asemenea, ar mai putea reprezenta un prilej bun și pentru a ne pune ordine în propriile priorități… Ce ziceți? Eu zic, ca de obicei, merită văzut!

Reclame

Publicat de Mihai

Nume: COTEA MIHAI Data & Locul nașterii: 11 februarie 1989, SIBIU Studii: licențiat în istorie; masterat de etnoturism, autor

Alătură-te conversației

8 comentarii

 1. M-am regăsit în film, probabil şi pentru că am lucrat, vreme de 9 ani, cu copii care sufereau de autism şi alte probleme grave.
  Şi ai dreptate: acest film nu ţine de comercial, ci de viaţă.

  1. Și eu am fost frapat când l-am urmărit deoarece e o dovadă atât de grăitoare de voință și de dragoste, încât n-are cum să nu te impresioneze. Mi-ar plăcea să găsesc un film asemenea și pe autism, deoarece s-ar potrivi mult pe subiectul acestuia de față. Pot să te felicit pentru munca ta? O fac deoarece simt că meriți pentru gestul tău frumos, pentru munca ta de apreciat.
   Mă înclin!

 2. Mulţumesc. Perioada aceea m-a maturizat complet, şi m-a învăţat să privesc lumea din jur aşa cum trebuie ea privită. Să văd în fiecare om care, aparent, nu are prea multe calitîţi, acel ceva care îl face deosebit de alţii, în sensul bun.

  Îţi recomand „y name is Khan” (Numele meu este Khan). Filmul redă povestea unui tânăr care suferă de sindromul Asperger; o formă de autism cu complicaţii destul de mari. În urma evenimentelor care au avut loc pe 11 Septembrie Khan este arestat şi din cauza modului său de a se comporta, datorat bolii, este considerat complice. Din acel moment ţelul lui este să îl întâlnească pe preşedinte pentru a-şi dovedi nevinovăţia.
  Nu îţi spun mai mult, te las să îl vezi 🙂

Lasă un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Aura B. Lupu

Eu. Și atât.

Stelarium | Ana-Maria Negrila

Universul între paginile unei cărți

EnigmaDebunked

Thoughts that provoke yours. (Season II coming in Jan 2020)

Poeta da Garrafa

Este sítio expõem a palavra, a imagem, a voz da minha poesia. Foto: Odilon Machado de Lourenço.

Nevoie de noi

"Fă ce vrei, dar înainte pune-te în rândul celor care ştiu ce vor" Friedrich Nietzsche

Lista Treptelor

Stari De Veghe

Lumen in mundo

Nimic nu este atât de surprinzător ca viața. În afară de scris. - Ibn Zerhani

Zwischen Immer Und Nie

What are the most profound words you've read?

Sinapse

Simple, dar cu viață

Drumul spre Mirhinia

Creații literare, impresii, locuri

Rânduri cu dichis

by Literatură pe tocuri

Blogaritm

Aici traiesti un timp in timpul meu.

Cuvinte vii

„Poezia este o artă care doare."

intedismind

A book is a dream that you hold in your hand

Diana

Gânduri răsărite din frânturi de lumină.

Cuvinte ascuţite

Cultura la control!

%d blogeri au apreciat asta: