Miracolul din noi

În cadrul Cinematecii de Aur ar merita un loc bine plasat un film care este dedicat vieții- The miracle Worker (desigur, mă refer la versiunea princeps din 1962). Filmul aparține genului biografic și are la bază o poveste reală. Bazat pe piesa de teatru cu același nume care avusese premiera cu 3 ani înainte de apariția peliculei, The miracle worker mai enumără, printre alte surse și autobiografia din 1902 a lui Helen Keller.

Imagine

foto: Cinemagia; traducerea titlului filmului în română este ”Miracol în Alabama”

De la bun început, filmul a avut o mare priză la public, iar criticii s-au dovedit mulțumiți de prestația actrițelor din rolurile principale (Anne Bancroft și Patty Duke), cât și de adaptarea scenaristului William Gibson.

Sinopsis:

Hellen Keller este o fetiță de 7 ani (deși actrița avea 15 ani la momentul filmărilor) oarbă și surdă din naștere din cauza unui caz de scarlatină netratat corespunzător. Frustrată de incapacitatea sa de a comunica, fata are deseori reacții violente incontrolabile și este prea răsfățată de părinți. Depășiți de situație, părinții fetei iau contact cu Școala pentru persoane nevăzătoare Perkins în scopul ajutării copilei lor. La apelul lor răspunde Anne Sullivan, o fostă elevă a școlii. Aceasta acceptă să devină tutorele Helenei și promite ca într-un timp determinat să o facă pe fată să scape de ieșirile sale nervoase. Ceea ce telespectatorul nu știe de la început, este că și Anne a trecut printr-un episod asemănător cu cel al fetei. Povestea ei este puțin mai tristă. Părinții au abandonat-o într-unul din precarele centre de la începutul secolului XX care se ocupau cu ”rebuturile societății”, după cum se exprimă un personaj din film. Femeia a reușit cu multă perseverență și efort să răzbească și dorea din toată inima să reușească să aline suferința acestei fete față de care se identifica perfect.

Ceea ce la început este o promisiune, pe parcurs se transformă într-o provocare, într-o luptă a voințelor dintre Anne și Helen care, spre final, reușește, grație perseverenței și dragostei, să rupă marele zid întunecat ce o înconjura pe fată. În ce sens? Veți vedea în film.

În continuare, un trailer al peliculei.

Departe de a fi una pur și simplu tragică, povestea are inserate și momente comice care vor scoate din rutină și din excesul de seriozitate spectatorul. V-am redat în trailer varianta alb-negru a filmului, deoarece așa am avut și eu ocazia să-l urmăresc în urmă cu 2 ani, grație unui curs de psihopedagogie incluzivă susținut în Spania (Málaga). Această variantă mi se pare mai fermecătoare, dar cred că există și versiunea color.

Ambele artiste din rolurile principale au obținut distincții importante pentru prestațiile sale în cadrul premiilor Emmy, Tony, Oscar, San Sebastián Festival. Ce este curios e că aceleași actrițe jucară și în piesa omonimă de teatru din 1959 după care a fost inspirat filmul.

Aș recomanda filmul celor ce apreciază mai puțin comercialul și mai mult realul vieții. De asemenea, ar mai putea reprezenta o astfel de vizionare și un prilej bun pentru a ne pune ordine în prioritățile proprii… Ce ziceți? Eu zic, ca de obicei, merită văzut!

Reclame

8 gânduri despre „Miracolul din noi

 1. M-am regăsit în film, probabil şi pentru că am lucrat, vreme de 9 ani, cu copii care sufereau de autism şi alte probleme grave.
  Şi ai dreptate: acest film nu ţine de comercial, ci de viaţă.

  1. Și eu am fost frapat când l-am urmărit deoarece e o dovadă atât de grăitoare de voință și de dragoste, încât n-are cum să nu te impresioneze. Mi-ar plăcea să găsesc un film asemenea și pe autism, deoarece s-ar potrivi mult pe subiectul acestuia de față. Pot să te felicit pentru munca ta? O fac deoarece simt că meriți pentru gestul tău frumos, pentru munca ta de apreciat.
   Mă înclin!

 2. Mulţumesc. Perioada aceea m-a maturizat complet, şi m-a învăţat să privesc lumea din jur aşa cum trebuie ea privită. Să văd în fiecare om care, aparent, nu are prea multe calitîţi, acel ceva care îl face deosebit de alţii, în sensul bun.

  Îţi recomand „y name is Khan” (Numele meu este Khan). Filmul redă povestea unui tânăr care suferă de sindromul Asperger; o formă de autism cu complicaţii destul de mari. În urma evenimentelor care au avut loc pe 11 Septembrie Khan este arestat şi din cauza modului său de a se comporta, datorat bolii, este considerat complice. Din acel moment ţelul lui este să îl întâlnească pe preşedinte pentru a-şi dovedi nevinovăţia.
  Nu îţi spun mai mult, te las să îl vezi 🙂

  1. Foarte interesant! Am inițiat căutarea 🙂
   Mulțumiri!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

clipe traite

Carpe Diem!

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

MeddArtis

„În viață risipim ani, iar la moarte cerșim clipe”.

călătorru'

“Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.”- A.B.

Gara pentru noi

blogul Renatei

Inimă de carte

recenzii de carte, semnal editorial

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close