seria PICASSO, MÁLAGA. UN PICTOR, UN CĂMIN-ep.1

Începând de astăzi, voi lansa publicarea în 5 episoade a unei serii dedicate pictorului Pablo Picasso. Prin acest demers încerc să aduc o promovare a operei autorului privită din mai multe perspective- cea a muzeului din Málaga, a criticilor de artă, a altui pictor, dar și a cititorilor prin prisma biografiei artistului.

Dacă credeți că vă surâde subiectul,el vă stă la dispoziție în fiecare zi de luni, timp de 5 săptămâni.

Imagine

 MUZEUL PICASSO DIN MÁLAGA

Am reintrat în posesia unor informații frumoase despre Picasso. Parcă mi-aș fi șters din minte că am vizitat cu 2 ani în urmă Muzeul Picasso din orașul natal al artistului. Această serie îi este dedicată lui, iar acest episod îi este dedicat muzeului din Málaga, care-l onorează.

Imagine

Palacio de Buenavista, sediul muzeului; foto:Wikipedia

Diferitele săli de pe traseul din Palacio de Buenavista, unde-și are sălașul muzeul, se organizează abordând tematic chestiuni ce privesc aspecte relevante din moștenirea artistică lăsată de Pablo Picasso. Relația sa cu orașul Málaga cât și versatilitatea talentului său sunt aspectele principale revelate vizitatorului. De asemenea, sensibilitatea lui față de discriminarea și durerea victimelor marginalizate social sunt tot atâtea motive pentru a vizita colecția de picturi ale lui Picasso din orașul său natal.

Sentimentul originii, rădăcinile familiale și importanța acordată de el persoanelor intime, cât și cotidianului, sunt principalele puncte de inspirație ale pictorului. El e protagonistul istoric care a inventat cubismul și imaginile de tip sinteză din mai multe perspective formale dar și conceptuale. Felul în care privea temele clasice de istorie a artei ( portretul, natura moartă, peisajul, nudul) cât și profunda relație de respect, inspirație și antagonism pe care a menținut-o cu maeștrii săi, sunt surprinse în camerele muzeului dedicat lui.

Imagine

Muzeul Picasso, Málaga- în fotografie, el patio, curtea interioară

sursa foto: coolboom.net

Alte spații din interior se focalizează pe studiul artistului: locul fizic și mintal care se transformă în scenariul privilegiat unde se relatează relațiile de curiozitate, venerație, dorință, ironie, violență ori ură între pictor și model. Există și locuri de reflecție între cel ce privește și cel ce este privit, sau către capacitatea sa extraordinară de a descoperi proceduri și a inversa suporturi inovatoare pentru istoria artelor vizuale.

Colecția din Muzeul Picasso din Malaga parcurge opt decade de opere semnate Pablo Picasso. Muzeul transmite rigoarea și capacitatea artistică a unui artist imprevizibil pentru a înțelege istoria artei occidentale și materializează o voință, aceea de a oferi orașului său natal o parte din fructul talentului său.

ÎN EPISODUL URMĂTOR (1 aprilie, fără glumă!) trecem la prezentarea a 5 din cele 10 picturi alese din colecția Muzeului Picasso Málaga.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;seria PICASSO, MÁLAGA. UN PICTOR, UN CĂMIN-ep.1&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s