Citatul săptămânii- Constantin Noica despre OPERATORUL ”S”

Despre particula ”s”, Constantin Noica spune că este ”un fel de operator, ca în logica de azi, operatorul nostru de smintire”. Este de ajuns un ”s” pus în față, ca ”mintea să se transforme în contrariul ei, în ”smintire”. Iată cum ne prezintă C.Noica ”isprăvile” operatorului ”s”: ”Spui batere; dar dacă pui un s, cuvântul și-a ieșit din țâțâni și a devenit sbatere. Spui pulbere și ai în minte stratul așezat peste ceva; dar dacă pui un s, îl spulberi în toate colțurile. Fâșia e un întreg dar când o sfâșii, o smintești de-a binelea. Și la fel, curgerea se risipește în scurgere; torsul, de la întoarcere, se deșuchează în stoarcere, cufundarea cea sigură în scufundare, clipesc se risipește în sclipesc, după cum văpaia se zăpăcește în omul zvăpăiat, vânturatul în zvânturat, volbura, vârtejul, vârcolul se chinuie în zvârcolesc, în timp ce pântecele se curmă în spântecare și mulsul prin smulgere.

Ce frumoasă ispravă a făcut operatorul ”s” din corn, dulcele corn al lui Eminescu; a suna din corn a devenit sun din corn ca să sperii vânatuș, scornesc; și de la a scorni vânatul, limba atrecut la atâtea alte feluri de a scorni, în rău și în bine. Iar pentru că românul are bucium, pe lângă corn, el i-a aplicat la fel operatorul și a făcut zbucium, care la început însemna simpla sminteală a buciumului, faptul de a buciuma prea tare, spre a sfârși în zbuciumatul sufletelor.

Particula ”s” este, așadar, cu adevărat operatorul nostru de smintire. Ca în logica matematică, unde un operator își exercită virtutea asupra unui conținut simbolic, limba și-a făcut, fără prea multă teorie, un subtil operator pe care să-l aplice la un conținut simbolic.

O.GHIDIRMIC, Hermeneutica literară românească, ed.Scrisul Românesc, Craiova, 1994, pp.83-84

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Citatul săptămânii- Constantin Noica despre OPERATORUL ”S”&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s