PICASSO, MÁLAGA. UN PICTOR, UN CĂMIN-ep.3

Săptămâna aceasta continuăm cu prezentarea următoarelor cinci opere din selecția realizată de Muzeul Picasso Malaga din colecțiile dedicate artistului.

Imagine

JARRÓN CON FLORES Y PLATO DE PASTELES

(VAZĂ CU FLORI ȘI PLATOU DE PRĂJITURI)

Vallauris, 1951

Natura moartă încadrează diverse obiecte pentru a forma două ansambluri diferite. Vaza este construită pe un suport de lut ars ( piciorul și gâtul) cu un atașament de metal (mânerul). Din vază ies două flori pline de țepi. La cealaltă extremă a bazei este un platou cu dulciuri realizat, de asemenea, cu accesorii din lut ars deasupra căruia artistul a modelat un sortiment de prăjituri. Abilitatea lui Picasso de a descoperi analogii vizuale între materiale diferite – spini și petale, argilă și prăjituri – se manifestă din nou prin această operă de mare efect. Artistul efectuează un proces prin care ”preschimbă” obiectul alertând spectatorul asupra artificiul operei.

 

Imagine 

JACQUELINE SENTADA

(JACQUELINE AȘEZATĂ)

Paris, 8 octombrie 1954

foto: englishindependttrip.com

 

De fiecare dată ce Picasso picta imaginea unei noi femei din viața sa, selecta acele urme care îi transmiteau atât aspectul fizic cât și temperamentul ei. Artistul s-a menținut aici fidel interesului pentru ruperea experienței tactile și vizuale astfel încât profunditatea exprimată de culorile de fond reprezintă constatarea prin care pictura e materie înaintea imaginii.

 

Imaginefoto: russianwomen.net

OLGA KHOKHLOVA CON MANTILLA

(OLGA KHOKHLOVA CU VOAL)

Barcelona, 1917

Invitat de către Sergei Diaguilev și de către Baletts Russes să deseneze scenografia baletului Parade, Picasso a călătorit în februarie 1917 la Roma unde a cunoscut-o pe balerina rusă Olga Khokhlova (prima sa soție). Ulterior, Ballets Russes  s-au mutat în Spania, și Olga, în ciuda carierei sale promițătoare la compania de balet menționată, a decis să rămână la Barcelona cu Picasso. Artistul o prezentase familiei drept logodnica lui și pentru a da importanță legăturii a pictat acest portret în ulei, primul de la cunoașterea tinerei. Tema femeii cu voal, prezentă în opera sa din 1899, îl leagă pe Picasso de maeștrii spanioli. Aici a făcut-o pe Olga să pozeze cu o tapițerie brodată cu franjuri în locul unui voal adevărat, decizie ce subliniază dorința sa de a o îmbrăca pe logodnică în stil spaniol.

 

Imagine 

INSECTO

(INSECTĂ)

Vallauris, 1951

foto:museopicassomalaga.org

Artistul a debutat în arta seculară a ceramicii la fabrica Madoura din Vallauris, un vechi centru de olărit unde el și François Gilot au cumpărat o vilă în 1948. Această artă cotidiană și anonimă a anticei memorii artistice s-a transformat în mâinile sale în provocarea de a explora critic noțiunea de a decora și de a folosi. S-a simțit atras pe acest drum de vechile case și cuptoare tradiționale de la Vallauris, cât și de oportunitățile și facilitățile oferite de Suzanne și Georges Ramié, proprietarii atelierului unde a realizat noi experimente și inventat noi tehnici.

 Imagine

MOSQUETERO CON ESPADA

(MUSCHETAR CU SABIE)

Vauvenargues/ Mougins, 28 ianuarie 1972

foto: museopicassomalaga.org

Muschetarii lui Picasso descind direct din ”Secolul de Aur Spaniol”. La bătrânețe, artistul a intrat în posesia unor ediții ale unor cărți din sec.XVII și XVIII, precum operele lui Luis de Góngora, El Quijote și un exemplar din La Celestina (1601), precum și diverse tomuri de istoria literaturii spaniole ori despre tradiția luptelor cu tauri. Pictura nu pare să mai fie pentru artist nici măcar o disciplină ori o provocare după opt decade de când începuse să se dedice acestei arte…

 

SĂPTĂMÂNA VIITOARE (15 APRILIE) continuăm cu al patrulea episod și cu prezentarea unei expoziții temporare din 2011 a Muzelui Picasso din Malaga, denumită ”Kippenberger îl întâlnește pe Picasso” (Kippenberger meets Picasso).

___________________________________________________________________________________________________

vezi și: episodul 1 AICI

și episodul 2 AICI

Anunțuri

1 gând despre „PICASSO, MÁLAGA. UN PICTOR, UN CĂMIN-ep.3

  1. Reblogged this on GriArg and commented:
    Am lipsit (motivat”!). 🙂 AM revenit, dar în mod sigur vor mai fi pauze (unele poate neprevăzute). Deh, e primăvară! 🙂 Am revenit și aduc „stropi de cristal din blogosferă”. :)..

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

Fum de Ţigară

Simte,dar taci.Scrie.

Dintr-o suflare

Povești de suflet

Personaje de Basm

„Cărțile reprezintă umanitatea dată la tipar.” Barbara W. Tuchman

Poetaria Journal

© Ioana Haitchi - Blog de poezie, traduceri, eseuri, ştiri culturale

*Ana-Maria.PM*

Poetry lover, coffeeholic & books addict

Colțul Cultural

Repaus cu cap

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

365 dni w obiektywie LG

365 days a lens LG

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close