Poziția mea…și a copilului

Aceasta este o confesiune, poate o impresie, dar niciodată o părere avizată! 😛

Duminica trecută am alergat curios și fericit că mă reîntorc la cinematograf după vreo 2-3 ani de pauză pentru un film românesc(din nou). Am fost cu un amic la ”Poziția copilului”. Aflasem din presă că mult așteptatul meu film ajunsese și la Baia Mare, la cinema Dacia. Noi ne-am gândit să mergem pe la ora 19, căci așa ni se potrivea mai bine amândurora orarul, deși aveam, în naivitatea mea, emoții, pentru că era și duminică și seara…deci, plin (!) la cinema… probabil căzusem într-un univers paralel…  În fine, ne-am grăbit și am ajuns cu câteva minute înainte la cinema Dacia. Nu mai fusesem niciodată la cinema în Baia Mare. De fapt, ultimul film urmărit la cinema a fost ”Eu când vreau să fluier, fluier” (2010), la cinema Arta din Sibiu.

Imagine

CINEMATOGRAFUL DACIA DIN BAIA MARE

foto: baiamare.24fun.ro

La intrare ne-a întâmpinat o doamnă puțin confuză de hotărârea cu care am pășit înăuntru din cauza spasmelor întârzierii închipuite din mintea mea. Până s-a tocmit cu un nene, care să ne dea bilete mai repede, ne-a anunțat, într-o doară, că sala nu e încălzită. Ete fleoșc! Afară erau vreo 25 de grade, cât de rău putea fi? I-am zis că e ok și ne-au îndrumat spre sala de proiecție.

Noroc cu întunericul… noroc cu întunericul că n-am putut observa decât cortina mizerabilă și puțin din husele scaunelor de acolo… n-aș fi dorit să văd mai mult… podeaua era cea originală, scaunele la fel, probabil totul se păstrase ca la începuturi. Cu câteva minute după ora 19 (semn că mai așteptau, disperați, alți clienți), s-a dat drumul la film… am menționat câți eram în sală? 6 (șase)! Eu, amicul și două cuplete. Ne-am așezat mai organizat, că poate ne-om încălzi. Noroc că presimțisem ceva și, cunoscându-mă de friguros, am luat și o jachetă cu mine.

Filmul

Trecând peste detaliile ”organizatorice”, filmul a început hotărât, cu vreo câteva înjurături bine redate de madame Cornelia (Luminița Gheorghiu). În fine, trecând peste asta și analizându-le mai târziu, mi-am dat seama că aici, spre deosebire de alte filme mioritice unde facem paradă de feluritele moduri în care putem înjura noi, românii, nu erau scoase din context. Povestea m-a prins din start, poate și pentru că pornisem cu o impresie bună din start (poate n-ar trebui să o mai fac, nu c-aș fi fost dezamăgit, dar, cum zice francezul, you never know…). Am rezonat, m-am indignat și m-am mirat de părerea bună pe care o aveam în cap despre Barbu (Bogdan Dumitrache), care, până la urmă, a fost o enigmă. Un frustrat, ori alt fante? Povestea din film e cum nu se poate mai actuală, o veți afla de pe N site-uri, n-are rost să o descriu. Am citit o critică în care se vorbea chiar despre complexul Oedip, ori nu știu dacă se poate ajunge până acolo. Să zicem că subiectul de față era mai cumințel, nu am simțit vreodată că a dat orice fel de semn care să semene cu complexul Oedip… ce să zic, vorbește ”(s)expertul din mine”… dar mania lui pentru microbi? Dacă erau mai multe probleme combinate, atunci ele s-au încălecat numai bine.

Imagine

AFIȘ ”POZIȚIA COPILULUI”

foto:CineMagia

Jocul actorilor mi-a plăcut, pentru un spectator, cât de cât avizat, eu m-am declarat mulțumit. Ce mi-a plăcut cel mai tare e că filmul m-a pus pe gânduri până azi, încă am scene din film față de care nu știu cum să mă pronunț… femeia a fost sinceră în fața familiei (plânsul ei)? Luând în considerare mișculațiile făcute înainte, n-aș prea crede. Dar Barbu? Aproape întreg personajul este greu de citit de persoane fără o cunoaștere a unui număr de cazuri psihologice relevante de pe teren. Dacă mă iau după modul în care clasific un film, adică după perioada de timp în care mă obligă să mă gândesc la el, să-l analizez și să mă întreb, atunci ”Poziția copilului” a fost unul realmente bun. Și dacă e să mă iau după sinopsis, regie și veridicitate, tot îmi mențin părerea favorabilă. Ce să mai, mi-a plăcut!

La ieșire, dna. de la bilete n-a răzbit să ne mulțumească în timp ce ieșeam cu spor din clădire, aproape înghețați, dar împliniți (unii măcar). Nu e ca-n comunism! Acolo, măcar, erau cozi la cinematografe, indiferent de condiții, azi, însă… e altă poveste… dacă ar fi să urmăm principiul lui Eliade prin care sacrul s-a camuflat în profan, ar trebui să începem o analiză prea sângeroasă a realității cotidiene din timpul celor două regimuri și am sări prea mult înspre o altă zonă. Dacă sacrul era atunci găsit în artă, azi unde este de găsit? Dar arta? S-a mutat și a rămas aceeași?

6 răspunsuri la “Poziția mea…și a copilului”

 1. Eu nu am vazut inca filmul si nici nu sunt foarte interesata de-al vedea. M-am fript cu „După dealuri” si nu mai vreau. Din auzite si recenziile facute de cativa prieteni care l-au vazut, cu toti au ajuns la concluzia ca filmul nu reda nimic special decat cateva scene de stirile orei 5… si-i un film fara mesaj pana la urma… confuz.
  Chiar nu ma tenteaza sa-l vad…. Imi pare rau sa spun asta.
  Un week-end de vis iti doresc, Mihai, cu mult drag! 🙂

  Apreciază

  • Nu pot spune că mă declar nemulțumit după vizionarea filmului, iar mesajul lui e clar: trage mai multe semnale de alarmă în punctele cheie ale societății românești-educația și corupția la nivel înalt.
   Poate-mi spui într-o zi și cum te-ai fript cu ”După dealuri”, nu de alta, dar m-ai făcut și mai curios să văd filmul…
   Un weekend minunat, Ștefania!

   Apreciază

  • Mulțumesc mult, mă bucură cuvintele tale! Mi s-a părut o experiență mai inedită pe care-am trăit-o la cinema și m-am gândit să nu fac o recenzie (nici nu sunt avizat) a filmului. Pentru asta e blogul, să mai fac și unele ”confesiuni”. 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: