Turnirul Transilvaniei lângă Baia Mare

În perioada 31 mai – 2 iunie, în zona Firiza – Văratec, lângă Baia Mare, se va desfăşura campionatul internaţional de luptă medievală “Turnirul Transilvaniei”. Evenimentul va marca deschiderea oficială a satului medieval de sec. XIV-XV, primul sit de istorie vie din România.

20609_380634485359411_844338107_n

Luptători din Romania, Ungaria şi Bulgaria au confirmat deja participarea la competiţie. Probele de concurs se încadrează în secţiunile HMB, HEMA, Tap-Fight (pe puncte) şi tras cu arcul.

În afară de întrecerea în luptă, vizitatorii se vor putea delecta cu mâncarea gătită după reţete medievale, vor putea vizita atelierele meşteşugăreşti şi vor putea încerca armele şi armurile medievale. Intrarea şi spaţiul de camping sunt gratuite!

Historical Medieval Battle (HMB), un sport iubit pe întreg cuprinsul globului, care leagă competiţiile full-contact de reconstituirea istorică, şi-a făcut deja intrarea în România, în inima Transilvaniei, în data de 30 martie, cu ocazia „Turnirului Campionilor”, eveniment organizat în Cluj-Napoca.

La competiţie vor lua parte Ordinul Dragonilor de Transilvania (Cluj-Napoca), Gladius Dei (Sibiu), Ezüstsólyom (Oradea şi Ungaria),  Teutonii Cetăţii Negre (Codlea), Ordinul Cavalerilor de Mediaş (Mediaş),  Chigot (BG).

“Parcul medieval își propune a fi o premieră în spațiul românesc, în ceea ce privește reconstituirea cît mai fidelă a habitatului unui sat transilvănean din perioada secolelor 10-15. Unicat în România, proiectul va impune standardul pentru orice tip de astfel de activități în țară, și va intra într-un important circuit turistic și științific european, posibil chiar mondial.

Parcul va realiza parteneriate cu instituții de cultură și învățămînt – Academia Română, muzee de istorie și de etnografie, universități, inspectorate școlare.

Parcul va cuprinde un sat medieval, fortificat, în care să aibă loc diferite activități specifice, și o zonă de servicii turistice.
Zona de servicii turistice va asigura cazare, hrană și parcare celor ce participă la activități și turiștilor ocazionali.
În zona satului medieval, vor fi construite clădiri istorice cu felurite funcționalități – case, ateliere, grajduri, cotețe, han, tavernă, etc. În jurul satului se va amenaja o împrejmuire, formată din șanț, val de pămînt și palisadă de lemn, intrările în satul propriu-zis fiind prevăzute cu pod mobil și turnuri de lemn”, a arătat Dana Crişan, reprezentanat al Asociaţiei Historia Viva.

Principala trăsătură a locației va fi aceea că totul se va face în spiritul reconstituirii istorice cît mai fidele, a aspectelor de viață civilă și militară medievală, mai mult pe componenta rurală, dar și cu tangențe înspre spațiul urban băimărean medieval.

Locația va funcționa în principal pe sistem turistic cu circuit închis, grupurile fiind cazate și angrenate în activități pe baza unei rezervări prealabile.

Atelierele vor asigura producția și instruirea amatorilor în domeniul fierăriei, pielăriei, ceramicii, dulgheriei, sticlăriei, etc, după metode atestate în perioada medievală. Vor fi produse diverse obiecte atestate istoric, atît civile, cît și militare.
Pe lîngă ateliere, și în strînsă legătură cu acestea, se vor derula proiecte de arheologie experimentală.

Cel puțin o dată pe an se va organiza un festival/concurs de luptă full-contact medievală, cu participare națională și europeană, în prima fază, internațională, pe parcurs. În acest scop, parcul va organiza cursuri de arte marțiale medievale, în mod constant.

Ferma de animale aparținătoare va asigura parte din necesarul de hrană naturală necontaminată chimic.

Parcul va organiza evenimente culturale de diferite feluri, sau poate găzdui, la cerere, astfel de evenimente.

Vor fi organizate, la cerere, team-buildinguri și alte evenimente de tip corporatist.

Parcul va putea organiza, în parteneriat, cursuri de reconversie profesională în domeniul meșteșugurilor tradiționale, in conditiile reglementarilor legislative in vigoare.

Printre activitățile cele mai importante, organizate de-a lungul întregului an, se vor număra proiectele educaționale, atît pentru copii și tineri, cît și pentru adulți (cursuri de formare continuă, educație în aer liber, etc).

Se vor putea derula, de asemenea, proiecte sociale cu copii instituționalizați si/sau din cadrul diferitelor programe de asistenta sociala.

Pe lîngă atelierele de gastronomie medievală, după rețete originale, se va organiza anual un festival-concurs internațional de gastronomie tradițională. Berea de casă și miedul se vor afla la mare cinste de asemenea.

Pentru mai buna desfășurare a activităților, se va organiza o herghelie și o școală de echitație. Pe lîngă activitățile uzuale, se vor organiza cursuri și spectacole de cascadorie.

sursa & foto: http://maramures.transilvania-tv.ro/

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

MeddArtis

„În viață risipim ani, iar la moarte cerșim clipe”.

călătorru'

“Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.”- A.B.

Gara pentru noi

blogul Renatei

Inimă de carte

recenzii de carte, semnal editorial

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close