Valea Vaserului – turism cultural

Nu multe locuri din lume se pot lăuda că beneficiază de atât de multe atribute turistice, dar și de un soi de unicitate pe un spațiu relativ, așa cum e cazul Văii Vaserului. Valea Vaserului măsoară 50 km din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră. Ca şi zonă ce face parte din Parcul Natural „Munţii Maramureşului“. Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, însă cu toate acestea utilizarea ei forestieră este însă permisă… printre obligaţiile ecologice se numără și asigurarea faptului că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală.

Aventura pe vestita cale ferată din vale începe din Vișeu de Sus spre pădure. Există o zonă de 8 km de peisaj mioritic, drum neasfaltat presărat cu case tradiționale până la prima remificație. Prin Cozia, Botizu, Făina și până la Comanu calea ferată trece printr-o zonă de neuitat, un apogeu al frumuseții naturii. Călătorului îi apar în cale regiuni înguste ale defileului, poleite cu stânci, văi şopotitoare alintate de coloritul vesel al pădurii diversificate. Traversarea celor trei tuneluri scurte înainte de Botizu te poate ușor transpune într-o nouă eră fără să te străduiești prea mult, grație scenografiei create de însăși Mama Natură. În Făina, drumețul se poate opri să admire și să intre într-o capelă care iese în evidență din peisaj. Este vorba de capela construită de coloniştii austrieci, închinată Prinţesei Elisabeta („Sissi“).

Din cadrul Parcului Național ”Munții Maramureșului” (în zona nordică a Vișeului) o serie de obiective ar putea să vă ademenească pe dvs., iubitorul de natură. Printre ele: poiana cu narcise Tomnatec Sehleanu, Lacul Vinderel, Cornu Nedeii, Ciungii Bălăsinei (o locație ce geme de istoria evreilor care au locuit aici până spre mijlocul secolului XX) ș.a.

Din punct de vedere cultural, este bine de știut că pe Valea Vaserului încă mai există o comunitate demnă de luat în seamă de țipțeri (germ.zipser), o minoritate germană din zona de graniță a Maramureșului cu Bucovina. Aceștia au ajuns inițial în Maramureș în contextul proiectului de colonizare a zonei inițiat de administrația imperială austriacă începând cu 1776. Ei au venit din zona slovaca Zips (Spio), de la care le vine si numele. Reîncepută din 2002, Sărbătoarea Țipțerilor din Vișeu de Sus cntinuă o tradiție mai veche din sec.XIX cand plutașii, butinarii (fasonatorii) se întreceau în diferite concursuri care să le arate maiestria și forța. Acum, sărbătoarea e axată îndeobște pe componente etno-culturale, cum ar fi festivalul jocului și al portului popular. Pe străzile din cartierul Țipțerai din Vișeu de Sus se aude, deopotrivă, limba germană, cât și limba română.

Amatorii și cunoscătorii sporturilor extreme pe apă se vor bucura să afle că râul Vaser este numai bun pentru o partidă reușită de rafting.

Însă până și cazarea poate reprezenta un moment de neuitat în acest colț de rai. Dacă rulotele și caravanele nu sunt tocmai pe placul dumneavoastră, între 1 mai și 30 octombrie este deschis trenul-hotel Carpatia-Express. Garnitura este formată dintr-o locomotivă cu abur, un vagon-restaurant şi două vagoane de dormit produse înainte de 1989 în Republica Democrată Germană pentru căile ferate ale fostei Cehoslovacii.

Pe lângă şarmul autentic al vagoanelor de dormit, „Carpatia-Express“ oferă 20 de compartimente, fiecare cu câte două paturi. Numai 50 de metri îi despart pe oaspeţi dimineaţa, de locul de plecare al Mocăniţei spre Valea Vaserului. Trenul-hotel staţionar se află într-o zonă îngrădită şi păzită. Vă stă la dispoziţie şi o parcare gratuită. Pachete de servicii la preţuri atractive vă vor face şederea în Vişeu de Sus de neuitat!

Imagine

interior vagon-restaurant

Imagine

plimbări cu calul

Imagine

plăcinte din oferta de catering

Imagine

capela închinată prințesei Elisabeta (Sissi)

foto: ideal-travel.ro/ Cristi Mureșan/ cffviseu.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

MiCo

pagina oficială a autorului Mihai Cotea

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

Fum de Ţigară

Simte,dar taci.Scrie.

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close