CITIT-AȚI OARE ”Cartea gesturilor europene” de PETER COLLET?

Cu toții suntem unici, diferiți și aceiași…toate împreună. Din punct de vedere mental, avem mecanisme asemănătoare de reacție la anumiți stimuli sau emoții puternice, însă felul în care alegem/ suntem programați să reacționăm diferă de la o societate la alta, de la un popor la altul.

În sprijinul celor spuse de mine mai sus vine cartea renumitului psiholog de la Oxford, Peter Collet. Autor al mai multor volume de succes printre care și ”Cartea gesturilor”, Collet a realizat prin volumul de față un studiu de caz pe Europa al felului în care folosim gesturile în viața de zi cu zi. Ceea ce nouă ni se pare perfect normal și natural în felul în care folosim limbajul trupului, ba chiar inconștient de multe ori, altora le pare absurd, ciudat sau chiar scandalos. Și toate se întâmplă pe același continent eterogen…

Cartea de față nu este doar un nomenclator plicticos al gesturilor, nicidecum. Autorul se dovedește a fi foarte apropiat de cititor prin maniera în care-și construiește discursul de adresare (o fi având vreun atu gen ”deformație profesională”), iar temele abordate trec prin varii domenii. Nu de puține ori, spațiul psihologiei este abandonat în favoarea celui privind istoria civilizației. Citind cartea, nu ai cum să nu asimilezi și elemente de antropologie socială, culturală și civilizație de la diferitele popoare europene.

Imagine

sursa foto: edituratrei.ro

De exemplu, în capitolul numit ”Mirosul”, aflăm de la autor câteva picanterii fascinante referitoare la modul în care populațiile europene s-au raportat la acest capitol de-a lungul timpului pornind din Evul Mediu și până astăzi. Modelul francez care și-a păstrat autenticitatea și nu cedează în fața spray-urilor ori deodorantelor care îți ”șterg” mirosul specific uman (excluzând secrețiile urât mirositoare) este doar o mică mostră. Ați fi surprinși să vedeți cât de mult, sau puțin, s-a schimbat percepția anumitor popoare vis-à-vis de certe domenii… și asta doar răsfoind câteva capitole din interesantele lor istorii.

Un alt capitol interesant, ”La volan”, explică modul în care anumite persoane aleg să reacționeze la volan. Cu predilecție negativ, acest comportament este generat, se pare, de siguranța pe care i-o conferă mașina individului cu pricina, considerat a fi ”intangibil”. Apoi, există și un studiu de caz centrat pe timpul scurs până când se enervează diferiți exponenți ai popoarelor europene aflați în spatele unei mașini care primește verde la semafor și întârzie să accelereze. Astfel de studii și aprofundările venite să ajute cititorul, scrise într-un limbaj jovial, m-au convins să continui parcurgerea cărții rapid.

Alte problematici importante dezbătute de autor în ”Cartea gesturilor europene” sunt următoarele: felul de adresare (excelent studiu pe nemți și englezi), limbajul mâinilor, înjurăturile (fără cenzură, un segment deosebit de interesant este cel care încearcă să descopere originea și istoria unor înjurături celebre precum ”Fuck you!”), intimitatea (gradul de proximitate față de care indivizi din anumite popoare se simt confortabil unul în prezența altuia; noi, românii, ne plasăm la mijloc… nici nu e de mirare, se numește spirit latino-balcanic); sărutul, privitul,gesturile murdare, punctualitatea (la acest capitol totul e destul de previzibil dacă ați avut de-a face cu persoane din diferite țări), scuturatul din umeri, victoria (felul diferit în care ne înfățișăm victoria poate jigni pe alții, vezi cazul și poza în care Churchill se află în prezența câtorva soldați greci, temători ca prind gesturile lor specifice să nu jignească prim-ministrul Marii Britanii de atunci), toaletele (aplecarea anumitor popoare spre anumit gen de toalete; de exemplu nemții preferă toaleta tip ”tavă”, care le permite să-și observe materiile fecale, mergând pe ideea că acestea îți conferă un indiciu important despre starea de sănătate în care de afli… oricum, Paracelsus a revenit la modă…) etc.

Imagine

acest gest poate însemna că totul e ok ori că ești o nulitate… depinde unde e făcut

sursa foto și mai multe detalii pe http://way2unknownkingdom.wordpress.com/2010/12/15/gestures-in-different-countries/

Una peste alta, nu m-aș fi așteptat ca dintr-o carte ieftină (și care s-a distribuit și cu ”Gazeta Sporturilor” într-o perioadă) să găsesc atâtea elemente interesante și să-mi îmbogățesc cultura generală. Iată o dovadă că aparențele înșeală… întotdeauna! E un crez mai vechi ce mi se confirmă mereu.

Recomand cartea pentru toată lumea, e captivantă, scrisă într-un stil liber și simplu, fără termeni academici, o carte ideală pentru vacanța de vară 2013 când, cel mai probabil, veți fi înconjurați de o groază de străini pe o plajă din… Europa.

Reclame

9 gânduri despre „CITIT-AȚI OARE ”Cartea gesturilor europene” de PETER COLLET?

 1. și a doua… sunt fan cărți de pp 😀 f utile… și haioase

 2. Cartea e usor de citit si ofera destul de multe explicatii cu privire la comportamentul europenilor, in special celor din Vest. Pune mai mult accent pe Anglia, Germania, Franta, Italia si Grecia. Sunt oferite exemple din Europa de Est si Centrala, dar nu atat de mult pe cat as fi vrut.

  1. Așa simt și eu, Răzvan, mi-ar fi plăcut mai mult de prin părțile noastre… o fi de vină statutul marginalului sau doar ne plângem de milă? E doar Vestul și rEstul 🙂 Salutări!

   1. Eu cred ca ii era prea lene sa cerceteze mai amnuntit partea Vestica. Materialele sunt in limba engleza eventual daca stie si franceza si germana poate sa faca rost mai usor de informatii.

   2. La felul în care se lansează cărți în ziua de azi, tot ce-i posibil… Englezii știu și alte limbi? Wow 🙂

   3. Cei care sunt profesori, cu siguranta.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nevoie de noi

"Fă ce vrei, dar înainte pune-te în rândul celor care ştiu ce vor" Friedrich Nietzsche

Lista Treptelor

Stari De Veghe

Lumen in mundo

Nimic nu este atât de surprinzător ca viața. În afară de scris. - Ibn Zerhani

Zwischen Immer Und Nie

What are the most profound words you've read?

Sinapse

Simple, dar cu viață

Gradina de hartie

povestiri, eseuri, insemnari politice

Literatura pe tocuri

Te invitam in lumea misterioasa a cartilor!

Rânduri cu dichis

by Literatură pe tocuri

Blogaritm

Aici traiesti un timp in timpul meu.

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

intedismind

A book is a dream that you hold in your hand

Diana

Gânduri răsărite din frânturi de lumină.

Cuvinte ascuţite

Cultura la control!

A reader has no favourite book

Trebuie să fac ceva ca să am scuză că nu fac ceea ce trebuie de fapt să fac. Şi îmi plac cărţile. Asta sună promiţător.

My happy jar

All you need is less

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close