campania diaCRITICA – săptămâna 25: FINAL și BILANȚ

După 6 luni de frământări (dia)critice, prima campanie a blogului ”Colțul Cultural” își încheie desfășurarea. Ce a însemnat campania diaCRITICA?

Pentru mine a însemnat un joc al răbdării și al persuasiunii, un țel în care am crezut și o experiență nouă. Campania nu a fost neapărat una culturală, nu am scos cultura în valuri cu fiecare post, ci am ajutat la aranjarea mai corect în pagină a acesteia. Au fost și sunt exemple de texte foarte bune, dar care, din cauza lipsei diacriticelor (carență care nu ne onorează ca popor, știindu-se faptul că majoritatea națiilor își folosesc foarte bine și foarte des diacriticele, mai puțin noi… din lene?!) au suferit calitativ. În germană, de exemplu, dacă scrii un cuvânt fără umlaut și acesta-l conține, sensul scapă celor din jur și este perfect logic (exp. die Sage= legenda/ die Säge= ferăstrău). De asta avem unele litere mai speciale, ca să le folosim, nu să le ținem drept bibelou de alfabet. Cât de ridicol ar suna textul meu de până acum dacă nu l-aș fi scris cu diacritice și voi l-ați fi citit ca atare, nu? E amuzant… e pe undeva și tragic. Avem cu ce, dar nu folosim acel ce(va) din N domenii… divaghez și nu e bine.

Sunt foarte fericit știind că există unele persoane care au dat atenție campaniei diaCRITICA, s-au interesat și au găsit calea spre scrierea corectă cu toate literele alfabetului românesc. Mă întristează când văd inclusiv site-uri de știri arhicunoscute și citate care scriu exclusiv fără folosirea obiectului nostru de pro(s)test. Aici e una dintre marile bube: puterea exemplului.

Printre altele, campania diaCRITICA înseamnă în cifre 25 de posturi, 25 de săptămâni, 6 luni și aproximativ 150 de vizualizări adunate pe blog. Sunt cifre mici, dar importante pentru mine. Sper să vă fi folosit campania, mai ales acelora dintre voi care vă știți cu musca pe căciulă (deh, nimeni nu-i perfect) 😛 și nu uitați: SFÂRȘIT se scrie și cu Â din A și cu Ș… eu nu știu ce-nseamnă sfarsit… dar poate mă lămuresc cei care-s de-ai lui Gică Contra.

Din toamnă revin cu o nouă campanie… una culturală în adevăratul sens al cuvântului (sper :)) ).

Imagine

Publicat de Mihai

Cotea Mihai, autor

Alătură-te conversației

5 comentarii

  1. Tastatura computerului va elimina diacriticele românești. La drept vorbind, nici nu le iubim prea mult, ele fiind picate din alte limbi și adesea urâțesc româneasca. Dar asta e situația. Numai indolența ne face să nu ne introducem diacriticele, Vorba ta, ce ar face germanii fără Umlaut, dar ce ar face maghiarii fără accentele și tremele lor, slavii de vest fără căciulițele de pe anume consoane etc. Tastaturile leneșe nu au ROU și ENG. Din „INDOLENTA”…

    1. Aşa e. Indolența sau comoditatea aceea care apare atunci când se scrie de pe un mobil şi trebuie să insişti asupra literelor care au diacritice. Mulți se lasă păgubaşi, şi în acelaşi tandem sumbru, „indolență-comoditate”, apar şi exprimările diforme şi agramate… ca să fie tacâmul complet.

    1. Mulțumesc mult! Ce nostalgie, prima serie a blogului, se voia campanie 🙂 a trecut mult timp, dar ader la aceleași idei. Fără diacritice, limba română e nesănătoasă. 🙂

Lasă un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Writings

Ars longa vita brevis

Peceți peste timp

Frânturi de suflet în derivă

cu Ina hai_hui

Sunt cumulul intamplarilor traite, simtite sau auzite, aflate... Voi?

LIFESTYLE._.RO

Un proiect motivațional:) IG: @lifestyle._.ro

Alexandru Nicoliță - alexnicolita.ro

Magia constă în a avea încredere în tine ! Dacă poți face aceasta atunci poți face orice ți-ai propus !

Colțul Cultural

repaus cu cap

Darius Ghiță

“Be your best version!”

ore de drum

impresii de călătorie, artă, cultură, spiritualitate, gastronomie, vinuri

La o „ceașcă” de carte cu Naty Budu-Grati

Citesc din plăcere și recomand cu drag.

Allexyanna

If you can't explain it simply, you don't understand it well enough. Albert Einstein

MOARA DE VÂNT

BLOG UMORISTIC - Articolele sunt pamflete și trebuie tratate ca atare |"Omenirea are o singură armă cu adevărat eficientă, iar aceasta este râsul" - MARK TWAIN

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Perception

Until I know this sure uncertainty, I'll entertain the offered fallacy.

%d blogeri au apreciat: