campania diaCRITICA – săptămâna 25: FINAL și BILANȚ

După 6 luni de frământări (dia)critice, prima campanie a blogului ”Colțul Cultural” își încheie desfășurarea. Ce a însemnat campania diaCRITICA?

Pentru mine a însemnat un joc al răbdării și al persuasiunii, un țel în care am crezut și o experiență nouă. Campania nu a fost neapărat una culturală, nu am scos cultura în valuri cu fiecare post, ci am ajutat la aranjarea mai corect în pagină a acesteia. Au fost și sunt exemple de texte foarte bune, dar care, din cauza lipsei diacriticelor (carență care nu ne onorează ca popor, știindu-se faptul că majoritatea națiilor își folosesc foarte bine și foarte des diacriticele, mai puțin noi… din lene?!) au suferit calitativ. În germană, de exemplu, dacă scrii un cuvânt fără umlaut și acesta-l conține, sensul scapă celor din jur și este perfect logic (exp. die Sage= legenda/ die Säge= ferăstrău). De asta avem unele litere mai speciale, ca să le folosim, nu să le ținem drept bibelou de alfabet. Cât de ridicol ar suna textul meu de până acum dacă nu l-aș fi scris cu diacritice și voi l-ați fi citit ca atare, nu? E amuzant… e pe undeva și tragic. Avem cu ce, dar nu folosim acel ce(va) din N domenii… divaghez și nu e bine.

Sunt foarte fericit știind că există unele persoane care au dat atenție campaniei diaCRITICA, s-au interesat și au găsit calea spre scrierea corectă cu toate literele alfabetului românesc. Mă întristează când văd inclusiv site-uri de știri arhicunoscute și citate care scriu exclusiv fără folosirea obiectului nostru de pro(s)test. Aici e una dintre marile bube: puterea exemplului.

Printre altele, campania diaCRITICA înseamnă în cifre 25 de posturi, 25 de săptămâni, 6 luni și aproximativ 150 de vizualizări adunate pe blog. Sunt cifre mici, dar importante pentru mine. Sper să vă fi folosit campania, mai ales acelora dintre voi care vă știți cu musca pe căciulă (deh, nimeni nu-i perfect) 😛 și nu uitați: SFÂRȘIT se scrie și cu Â din A și cu Ș… eu nu știu ce-nseamnă sfarsit… dar poate mă lămuresc cei care-s de-ai lui Gică Contra.

Din toamnă revin cu o nouă campanie… una culturală în adevăratul sens al cuvântului (sper :)) ).

Imagine

Publicat de Mihai

Nume: COTEA MIHAI Data & Locul nașterii: 11 februarie 1989, SIBIU Studii: licențiat în istorie; masterat de etnoturism, autor

Alătură-te conversației

2 comentarii

  1. Tastatura computerului va elimina diacriticele românești. La drept vorbind, nici nu le iubim prea mult, ele fiind picate din alte limbi și adesea urâțesc româneasca. Dar asta e situația. Numai indolența ne face să nu ne introducem diacriticele, Vorba ta, ce ar face germanii fără Umlaut, dar ce ar face maghiarii fără accentele și tremele lor, slavii de vest fără căciulițele de pe anume consoane etc. Tastaturile leneșe nu au ROU și ENG. Din „INDOLENTA”…

    1. Aşa e. Indolența sau comoditatea aceea care apare atunci când se scrie de pe un mobil şi trebuie să insişti asupra literelor care au diacritice. Mulți se lasă păgubaşi, şi în acelaşi tandem sumbru, „indolență-comoditate”, apar şi exprimările diforme şi agramate… ca să fie tacâmul complet.

Lasă un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

SCRIPTEUM

Blog de escritura

Gânduri rebele

Dragostea de oameni nu este un model sculptat în piatră sau smuls de vântul ce trece printre frunzele copacilor, vocea ei este șoapta ce ne alintă sufletul.

Lifenvi

Live life in a livable environment.

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Jocul de-a v-ați ascunselea

”Îmi plac domnițele la ananghie. De aceea nu mă grăbesc să le salvez.”

O lacrimă de cerneală

Iubire, lifestyle, emoţii, tristeţe, fericire, nimicuri, destinaţii, cărţi, filme, muzică, reclame

Blogul Cristinei

Se spune că secretul fericirii constă în a te relaxa. Prin urmare, nu uita să respiri!

Maria

"Dubito, ergo cogito, cogito ergo sum."_ René Descartes

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

Stelarium | Ana-Maria Negrila

Universul între paginile unei cărți

EnigmaDebunked

Thoughts that provoke yours.

Poeta da Garrafa

Este sítio expõem a palavra, a imagem, a voz da minha poesia. Foto: Odilon Machado de Lourenço.

Nevoie de noi

"Fă ce vrei, dar înainte pune-te în rândul celor care ştiu ce vor" Friedrich Nietzsche

Lista Treptelor

Stari De Veghe

Lumen in mundo

Nimic nu este atât de surprinzător ca viața. În afară de scris. - Ibn Zerhani

%d blogeri au apreciat asta: