WOJCIECH KILAR – omul și creația sa

De ceva vreme mi-au atras atenția câteva cântece extrem de frumoase ale lui Wojciech Kilar. Probabil sunt un întârziat și voi îl știați deja, dar nu strică să ne amintim cine-i nenea de fapt:

Născut la 17 iulie 1932 în Liov, viitorul celebru compozitor și-a petrecut tinerețea și anii de după în Polonia, la Katowice. Și-a efectuat studiile la actuala Universitate de Muzică din orașul polonez. A absolvit această școală în 1955 cu brio, urmând ca între acest an și 1958 să-și efectueze alte studii, post-universitare, la Cracovia. Toată aventura didactică și de pregătire nu s-a oprit aici, a primit o bursă de studii între 1959-1960 la Paris.

Imagine

foto:culture.pl

Kilar aparține generației avangardiste de compozitori polonezi a anilor ’60. Compozitorul este ușor de recunoscut grație muncii sale pe segmentul coloanelor sonore din diferite filme poloneze și/ sau occidentale. Încă din 1959 devine proeminentă contribuția sa în acest domeniu în care a excelat în producții ca Bilans Kwartalny (1975), Spirala (1978) sau Constans (1980).

În anul 1992 apare pe coloana sonoră a celebrului film semnat Francis Ford Coppola, ”Bram Stroker´s Dracula”… deci avem ceva în comun și noi cu el, nu? 😛 Colaborările de succes nu se opresc aici, în lista sa filmografică urmează cele trei filme vestite ale lui Roman Polanski: Death and the Maiden (ro. Fecioara și moartea, 1994), The Ninth Gate (A noua poartă, 1999) și The Pianist (Pianistul, 2002).

Munca sa a fost apreciată ca purtătoare a unor laitmotive muzicale extrem de romantice și a unor coruri minimaliste de efect.  De asemenea, nu ar trebui să neglijăm nici participarea sa din aceeași postură de compozitor, în filmul Lista lui Schindler.

Imagine

foto: bso354.com

Printre numeroasele premii primite se numără distincții din partea Ministerului Culturii și Artei din Polonia (1967, 1975), Asociației Compozitorilor Polonezi (1975), Provinciei Katowice (1971, 1976, 1980), și a orașului Katowice (1975, 1992) . Dintre filmele asupra cărora și-a lăsat frumoasa amprentă[1] muzicală, unul dintre cele mai apreciate de public a fost pelicula poloneză ”Ziemia obiecana” / The Promised Land (1974, dir. Andrzej Wajda). Pentru acest din urmă film, Kilar a primit un premiu la Festivalul de Film Polonez de la Gdansk în 1975.

Acestea sunt o parte dintre creațiile sale care mi-au plăcut cel mai tare. Vouă care vă plac?


[1] fără a mai aminti de pelicula lui Coppola, pentru care Wojciech Kilar a fost distins în 1992 cu premiul cel mai mare din cariera sa din partea Asociației Compozitorilor, Producătorilor și Autorilor Americani

Anunțuri

2 gânduri despre „WOJCIECH KILAR – omul și creația sa

  1. Îmi plac mult de tot compoziţiile lui Wojciech Kilar! Îţi mulţumesc din suflet, Mihai pentru momentele minunate pe care le-am petrecut aici la tine!
    O seară minunată şi-o nouă săptămână excelentă îţi doresc, Mihai! 🙂

    1. Și mie, la nebunie! Mă bucur enorm că l-am descoperit. Mă încântă faptul că am reușit să-ți fac seara mai frumoasă, îți doresc numai bine în noua săptămână! 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

Fum de Ţigară

Simte,dar taci.Scrie.

Dintr-o suflare

Povești de suflet

Personaje de Basm

„Cărțile reprezintă umanitatea dată la tipar.” Barbara W. Tuchman

Poetaria Journal

© Ioana Haitchi - Blog de poezie, traduceri, eseuri, ştiri culturale

*Ana-Maria.PM*

Poetry lover, coffeeholic & books addict

Colțul Cultural

Repaus cu cap

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close