Evenimente culturale x 3

Luna august a venit cu forțe proaspete în domeniul cultural. În trei locații diferite din țară se desfășoară anumite evenimente culturale deloc de neglijat.

Imagine

foto: cronicaromana.ro

Începând cu 2 august, pentru 9 zile, Râșnovul este capitala filmelor istorice. Cea de-a V-a ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov se desfăşoară atât la cinematograful din oraș, cât şi în grădina Cetăţii Râşnov. Perioada istorică abordată în acest an e cea a anilor ’60-’70 când atât pe plan politic, cultural, dar şi al televiziunii aveam modificări foarte importante, aveam puncte de plecare şi, atunci, această temă şi sub raport artistic şi cinematografic a devenit foarte tentantă pentru noi. Avem aniversări legate de anii ’60, de exemplu anul 1968 în istoria lumii, şi temele principale au în vedere tocmai această perioadă: 1968 în istorie, anii ’60 în muzică. Ca personalitate istorică în acest an îl avem pe ex-preşedintele SUA John F. Kennedy“, (Nicolae Pepene, directorul festivalului, pentru Agerpres).

Nu e de ocolit nici școala de vară, organizată pe perioada festivalului pentru studenții și masteranzii pasionații de istorie în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Institutul Român de Istorie Recentă şi Fundaţia Calea Victoriei.

Programul festivalului de film istoric de la Râșnov poate fi consultat AICI.

 

Imagine

foto: baiamare.ro

Tot pe 2 august debutează și a doua ediție a festivalului ReCreativ, de la Baia Mare. În acest an, cei de la asociația cu același nume își propun să schițeze noi direcții în ceea ce privește Arta și Noile Media. Mijloacele propuse spre îndeplinirea acestui frumos deziderat implică o serie de expoziții de fotografie, ilustrație și permacultură urbană. Mai multe atelierele de creație vor fi deschise publicului pe tematici diferite (de exemplu: Atelierul de pictură pe piatră, Atelierul de sculptat în linguri de lemn, Atelierul de pictură pe ceainice, etc.).

Durata festivalului de la Baia Mare este de 2 zile (2-4 august), iar locul de desfășurare este Bastionul Măcelarilor. PROGRAM

 

Imaginefoto: timisoreni.ro

Am lăsat la final zilele Timișoarei, asta neînsemnând că evenimentul este mai prejos ca importanță. Aș dori să remarc la evenimentele planificate între 2-5 august, serile de blues.

Cireașa de pe tort, serile de blues sunt programate pe ultimele două zile (respectiv 4-5 august). Invitații Timișoarei sunt BigToneZ, Tom White, Mircea Bunea Trio, Blues Nation, Arpi Kajtar Band și Bega Blues Band.

 

Așadar, dacă nu știați ce să faceți în acest weekend, eu zic că sugestiile culturale din această perioadă sunt destul de tentante. Fie că alegeți un film istoric la Râșnov, un atelier artistic la Baia Mare sau un concert de blues la Timișoara, rezultatul pozitiv e aproape garantat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s