Castelul Pocol face ”poc” din indiferență

Cea mai indicată metodă pentru pornirea acestui post mi s-a părut reiterarea unei legende legate de omul care a dat numele acestui castel. Se spune că atunci când a început să caute aur în mina de pe Valea Borcutului, Alexiu Pocol nu a găsit nimic. Banii se terminaseră, astfel că şi-a chemat muncitorii ca să le dea drumul, dar ei au spus că renunţă la salarii, numai să-i lase să muncească în continuare pentru el. Au convenit să mai sape o lună, iar când termenul era aproape scurs, au găsit aur: un bloc curat, greu de 75 kg. În 1902, mina lui Pocol dădea 4.000 kg de aur.

    Localnicii povestesc că Pocol era un împătimit al jocurilor de noroc, cheltuindu-şi averea prin cazinourile din Viena. Se spune că, la un moment dat, fostul învăţător devenise atât de bogat, încât i-a venit ideea să pardosească sala cea mare a locuinţei sale cu coroane (aici- monede). El i-a cerut aprobarea kaiser-ului Franz Josef, iar acesta a încuviinţat, cu condiţia ca monedele să fie aşezate în dungă. Se pare că împăratul dorea, pe de o parte, ca nimeni să nu-i calce pe chip, iar pe de alta, spun localnicii, era răutăcios, fiind sigur că Pocol nu avea atâta avere încât să îşi permită să facă “duşumea” din monede aşezate în dungă…

Imagine

Alexiu Pocol. foto: Facebook

      Povestea lui Pocol e una amețitoare și ar merita dezvăluită, dar aici ne interesează mai mult castelul care-i poartă numele. Iată câteva date:

Situat în zona nordică a Văii Bocutului, la 3 km de drumul care uneşte Baia Mare de Satu Mare, castelul Pocol a fost construit în anul 1903 de Alexiu Pocol. Tot pe la începutul secolului, acesta a construit şi biserica din cartier, care mai străjuieşte şi azi, din vârful dealului, comunitatea de enoriaşi. Se pare că luându-ne după datele puse la dispoziţie de Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean, în anul 1928, Casa Pocol, împreună cu mina din Valea Borcutului au trecut în proprietatea unei societăţi miniere, iar în anul 1930 “castelul” a fost vândut unui mare industriaş elveţian, pe nume Boissanos E., în proprietatea căruia a rămas pînă în anul 1948. Atunci, în acel an negru, a fost naţionalizat, ulterior fiind folosit ca grădiniţă, şcoală şi ca locuinţă pentru angajaţii Întreprinderii de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG). Documentele Consiliului Judeţean mai specifică faptul că faţă de construcţia iniţială, au fost făcute modificări în interior. După Revoluţie, clădirea a fost folosită de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, aici locuind copiii instituţionalizaţi din tot judeţul.

Imagine

A fost odată castelul Pocol… foto: Facebook

Imagine

Sufrageria. foto:Facebook

Imagine

Salonul mare. foto:Facebook

Recent, Casa Pocol a fost retrasă din proprietatea acestei instituţii şi reintegrată în patrimoniul direct al Consiliului Judeţean Maramureş. Dar ce să vezi? Casa zace din delăsarea angajaților instituției care ar trebui să protejeze un astfel de obiectiv turistic important pentru zona Băii Mari.

Iată ce declara anul trecut pentru Citynews.ro preşedintele CJ MM, Zamfir Ciceu: „Casa Pocol de pe Valea Borcutului este acum parte a unui proiect pe care l-am propus spre finanţare. Dacă va fi finanţat atunci va fi bine. Până atunci nu putem face mai nimic, decât lucrări de conservare. În această perioadă e foarte greu cu licitaţia. Mai durează până să putem face ceva. Şi nu vă faceţi griji, că nu cade Casa Pocol”. Din păcate, gura domnului Ciceu n-a fost aurită și castelul se degradează văzând cu ochii pe zi ce trece tot mai mult. Nicio măsura nu s-a luat până în momentul actual.

indiferenta-rusinoasa-castelul-pocol-la-un-pas-de-prabusire-foto_0

indiferenta-rusinoasa-castelul-pocol-la-un-pas-de-prabusire-foto1354018434

castelul Pocol astăzi. Foto: citynews.ro

Turismul în Maramureș ar putea include și zona Băii Mari. Lumea nu prea vine să vadă Baia Mare, ci Maramureșul tradițional, cel de la sate, deoarece Baia Mare nu e promovată ca destinație turistică. Sunt destule cauze pentru care s-a ajuns aici, dar părerea mea e că cea mai de neiertat dintre ele este indolența crasă a celor responsabili pe acest segment. În alte țări, asemenea monumente ridică considerabil nivelul de trai al celor dimprejur și ajută la culturalizarea și cunoașterea zonei respective. De ce să se vorbeasă despre Baia Mare doar amintind de problema zidului care desparte două comunități, de poluare și de fostele mine? Zona încă ascunde frumuseți de nebănuit, dar cine să le readucă la viață? Rămân optimist că până la dărâmarea de la sine a casei Pocol, se vor afla unii cu inițiativă care vor mișca lucrurile. Așa trebuie să fie, așa ar fi normal… dar despre normalitate mai e mult de vorbit, poate altădată.

 

surse:

http://citynews.ro/din-oras/indiferenta-rusinoasa-castelul-pocol-la-un-pas-de-prabusire-foto-1226930

infoturism.info

Publicat de Mihai

Cotea Mihai, autor

Alătură-te conversației

3 comentarii

Lasă un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Allexyanna

If you can't explain it simply, you don't understand it well enough. Albert Einstein

MOARA DE VÂNT

BLOG UMORISTIC |"Omenirea are o singură armă cu adevărat eficientă, iar aceasta este râsul" - MARK TWAIN

Se mai întâmplă

De obicei râd, dar uneori nu.

Cu trompa prin cărți

Identitate mai presus de identitate

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Perception

Until I know this sure uncertainty, I'll entertain the offered fallacy.

Delusional Bubble

Life is a bubble, Make it as delusional as possible!

Con seis ruedas

Un diario viajero de una vuelta al mundo particular.

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

clipe de reverie

un blog despre acele momente pe care ai vrea să le prelungești într-o eternitate, dar și despre momente de încercare

g6ndbun

„Un gând frumos e ca o biserică în care omul își odihnește sufletul.” (Regina Maria)

StudioColoriage

Colouring Art by Alex Burda

SCRIPTEUM

Blog de escritura

Lifenvi

Live life in a livable environment.

Jocul de-a v-ați ascunselea

”Îmi plac domnițele la ananghie. De aceea nu mă grăbesc să le salvez.”

%d blogeri au apreciat: