CITIT-AȚI OARE ”În șalvari și cu ișlic” de CONSTANȚA VINTILĂ-GHIȚULESCU?

Dacă ar fi să aleg un motiv pentru care am ținut o perioadă de timp această carte în mână este continuarea titlului ei, care sună cam așa: ”Biserică, sexualitate, căsătorie și divorț în Țara Românească a secolului al XVIII-lea”. Știindu-mă interesat de viața cotidiană a perioadelor apuse, am decis să mă delectez puțin cu acest subiect mai mult decât tentant.

Pe scurt, autoarea mai are la activ până astăzi câteva volume interesante pe perioadă și tematică (vezi Focul amorului: despre dragoste şi sexualitate în societatea românească (1750-1830) (Humanitas, 2006, 2012), sau Evgheniţii (Humanitas, 2006), dar prezentul a văzut lumina tiparului prima dată în 2004. Acum în librării este disponibilă o a doua ediție, revizuită din 2011.

Cartea descrie deschis și pe alocuri ironic (cu ușoare tente feministe) o stare de fapt, o epocă, un mod de a trăi, deoarece autoarea, după părerea mea, a știut să intre și să cerceteze toate sertarele acestui subiect promițător. Scheletul cărții, cuprinsul, demonstrează încă o dată că tema e bine dozată, într-o înșiruire cât se poate de logică.

in-salvari-si-cu-islic-biserica-sexualitate-casatorie-si-divort-in-tara-romaneasca-a-secolului-al-xviii-lea_1_fullsizefoto: elefant.ro

Se începe cu prezentarea consiliului ecleziastic, trecând prin zona juridică și de interpretare a acesteia (conform epocii), apoi se continuă cu explicații privind jalba (plângerea), tipurile de mijloace probatorii, totul culminând cu statutul mărturiei feminine și tipurile de probe aduse în fața instanței… asta doar în prima parte. Cartea are patru părți care diseacă subiecte mari precum ”Aventura cuplului”, ”Viața în doi” sau ”Despre divorț”. Suntem introduși într-un univers în care autoritatea părintelui era în strânsă legătură cu viitoarea stare civilă a copilului prin alegerea partenerului/ei. Zestrea, despre care se tot vorbește și astăzi (dar fără acel sens inițial) este descrisă pe toate fețele, păstrându-se contextul. Ce se întâmpla dacă avea loc ruperea logodnei, cum se trăia în cuplu și care erau motivele de divorț (aici aș dori să amintesc proeminența violenței domestice care încă se mai poartă pe la noi) sunt doar unele dintre punctele forte ale părților antemenționate ale cărții.

Toate acestea se cereau a fi descoperite și descrise într-o lucrare care a avut ambiția să ne arate că cei de atunci și cei de acum, justiția de ieri și cea de azi, s-au schimbat doar la detalii. Plângerile, statutul femeii, modul de desfășurare al actului juridic prezintă periculos de multe asemănări cu ce găsim azi în ”justiția românească”.

Personal, am citit cu drag cartea doamnei Vintilă-Ghițulescu, fiind scrisă într-un limbaj accesibil și prezentând cu exemple concrete (adesea deosebit de delicioase) o societate… una și aceeași, căci nu numai Caragiale e încă contemporan prin scrierile sale, ci și ”justiția românească” și rădăcinile unor mentalități bine înfipte în o parte a societății actuale.

 

Reclame

4 gânduri despre „CITIT-AȚI OARE ”În șalvari și cu ișlic” de CONSTANȚA VINTILĂ-GHIȚULESCU?

  1. Este o carte foarte buna si foarte utila, am citit-o cu aproximativ doi ani in urma, informatiile oferite sunt cu adevarat importante pentru cercetatori, dar si publicul larg are multe de invatat de acolo. Felicitari pentru articol. Este important sa ne cunoastem si sa ne promovam cultura!

    1. Vă mulțumesc frumos pentru cuvintele și vizita dvs.! Sunt pe deplin de acord, este foarte important, chiar necesar, să ne promovăm cultura pentru a o (re)cunoaște mai bine.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Vrăbiuțe

Cip! Cip!

My happy jar

All you need is less

clipe traite

Carpe Diem!

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

MeddArtis

„În viață risipim ani, iar la moarte cerșim clipe”.

călătorru'

“Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.”- A.B.

Inimă de carte

recenzii de carte, semnal editorial

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close