Tăblițele de la Sinaia, flash introductiv

Controversate prin însăși existența lor și considerate de unii drept falsuri, tăblițele de la Sinaia suscită în continuare mințile multora.

Codul sau limbajul în care au fost scrise tăblițele nu a fost încă pe deplin elucidat, dar nici la capitolul ”vechime” nu stăm mai bine… la prima vedere, tăblițele de la Sinaia sunt o enigmă. Despre acestea se spune că ar fi o cronică a dacilor scrisă într-un limbaj ce seamănă cu greaca veche. Ceea ce par să le dea un strop de veridicitate sunt numele veridice ale regilor daci menționate în ele.

Image

foto: Trilulilu

Tăblițele au fost descoperite într-un depozit al Muzeului Național de Antichități din București în plin secol XIX. Dintre cele 200 de piese găsite, doar 35 mai există astăzi, din restul rămânând doar câteva fotografii. La momentul descoperirii au fost considerate a fi ”autentice falsuri”, deoarece se prezentau într-o stare perfectă, fără urmă de coroziune, acesta a fost și motivul pentru care nu au fost predate rușilor împreună cu tezaurul din 1916. Cu toate acestea, tăblițele au fost o sursă de curiozitate de-a lungul timpului, însă, mai degrabă, pentru amatori, decât pentru oamenii de știință.

Doar tradiția orală mai păstrează câteva detalii despre tăblițe. Conform acesteia, ceea ce avem astăzi sunt doar copii realizate la fabrica de cuie din Sinaia în anul 1875 după niște originale realizate-n aur. O perioadă, acestea au fost adăpostite la Mănăstirea Sinaia. Unde au dispărut auritele? Unii spun că a plecat la ruși (deși menționasem cu câteva rânduri în urmă că n-a fost așa, dar deh, polemica…), ori că au fost folosite la construcția Castelului Peleș.

Image

foto: hartacomorii.blogspot.ro

Majoritatea tăblițelor sunt de formă rectangulară cu dimensiuni între  93mm x 98mm și 354mm x 255mm. Textul e scris în greaca veche cu elemente latine și chirilice, dar apar și semne necunoscute! (o salată de boeuf la tablă de toată minunea).

E clar! Oamenii de știință (Alexandru Vulpe, Vasile Pârvan) spun la unison că tăblițele de la Sinaia sunt un fals, probabil create de Bogdan Petriceicu Hașdeu… sau poate au găsit încă un fals pe care să-l arunce pe seama ”falsificatorului-șef al epocii”. Raportându-ne la ce spun acești literați, tăblițele vorbesc doar de evenimente cunoscute de istorici până-n 1900. De cealaltă parte, ”amatorii” susțin că unele descrieri ale templelor și ale geografiei Sarmisegetuzei nu puteau fi cunoscute decât de persoane care au trăit în acea perioadă.

Vă las pe voi să comentați, pe mine deja ”mă doare mintea”…

Image

Sarmisegetuza reprezentată pe Tăblițele de la SInaia. foto: Trilulilu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s