Simfonia culturii – 2.

Imagine

3. FRÉDÉRIC CHOPIN

Rezumat

     Frédéric François Chopin (22 februarie/ 1 martie 1810 – 17 octombrie 1849) născut Fryderyk Franciszek Chopin a fost un compozitor polonez de esență romantică. ”Copil-minune”, Chopin a crescut la Varșovia, și-a finalizat studiile muzicale tot acolo și a compus o serie de lucrări ce-i poartă amprenta în capitala poloneză, înainte de a-și părăsi țara natală.

 

    La 21 de ani s-a stabilit la Paris (obținând naționalitate franceză în 1835). În următorii 18 ani ai vieții sale a oferit posterității doar 30 de reprezentații publice, preferând mai mult atmosfera intimă a salonului; se întreținea vânzându-și compozițiile și dând lecții de pian. S-a împrietenit cu un alt greu al genului, Franz Liszt (pe care-l voi aborda data viitoare), și a fost admirat de mulți contemporani, printre care și Robert Schumann. După o relație eșuată cu o poloneză, din 1837 până-n 1847 are o altă relație, mai specială, cu scriitoarea franceză George Sand. În ultimii ani ai vieții sale, Chopin a fost întreținut de admiratoarea sa Jane Stirling. De-a lungul vieții sale, compozitorul a suferit de o sănătate șubredă. A murit la Paris, în 1849, cel mai probabil din cauza tuberculozei.

     Toate compozițiile lui includ pianul; majoritatea sunt solo-uri de pian, deși a scris și câteva compoziții pentru concert de pian (două), câteva piese de cameră și câteva compoziții de inspirație poloneză. Chopin este inventatorul genului ”baladă instrumentală”. Majoritatea compozițiilor sale pentru pian includ genuri precum sonata, mazurka, vals, nocturnă, poloneză, preludiu etc. Se întâlnesc o serie de elemente de factură poloneză, tradițională, dar și elemente clasice inspirate din Bach, Mozart sau Schubert, pe care Chopin i-a admirat.

În continuare, două compoziții preferate ale autorului, un vals superb și o melodie de pe coloana unui film celebru pe care cu siguranță îl veți ghici singuri 🙂

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

Publicitate

Un răspuns la “Simfonia culturii – 2.”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: