Simfonia culturii – 4.

Imagine

JOHANN SEBASTIAN BACH

Rezumat

     Johann Sebastian Bach (31 martie 1685 – 28 iulie 1750) a fost un compozitor, organist, clavecinist, violist și violonist german al perioadei Baroce. Personalitatea sa a îmbogățit multe stiluri de muzică prin talent și prin adaptarea de ritmuri, forme, și texturi din străinătate, în special din Italia și Franța.

     Dintre compozițiile sale amintesc Concertele brandenburgice, Clavecinul bine temperat, peste 200 de cantate și lucrări pentru orgă. Muzica sa se distinge prin adâncime intelectuală, comenzi tehnice și frumusețe artistică.

     Născut în Eisenach, într-o familie mare de artiști și cântăreți; tatăl lui, Johann Ambrosius Bach a fost directorul organizației muzicienilor orașului, iar toți unchii săi au fost cântăreți profesioniști. Cel mai probabil, Bach a învățat să cânte la vioară și clavecin de la tatăl său. Fratele său, Johann Cristoph Bach l-a învățat pe Sebastian cu muzica anilor săi. La inițiativa sa proprie, Sebastian a ales să studieze la școala Sf.Mihail din Lüneburg pentru doi ani. După absolvire a avut parte de mai multe locuri de muncă în branșă, printre care: kapellmeister în slujba prințului Leopold, cantor în Lepzig și compozitor al curții regale în slujba lui August al III-lea al Poloniei.

      Sănătatea lui Bach a început să se deterioreze începând cu anul 1749, urmând ca la 28 iulie 1750 să înceteze din viață. Istoricii consideră că moartea sa a survenit în urma unei combinații de pneumonie cu atac de cord. Ca mulți alți compozitori, nu a avut parte de recunoaștere unanimă în viață, ci aceasta a survenit mai târziu, în secolul XIX. Acum e considerat drept unul dintre principalii compozitori ai perioadei Baroce, unul dintre cei mai mari compozitori din lume.

Am ales să reprezint munca sa prin două opere de mare calibru:

AIR

BADINERIE

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

3 răspunsuri la “Simfonia culturii – 4.”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: