CITIT-AȚI OARE (în copilărie) ”Voievodul țiganilor” de JÓKAI MÓR?

 

Una dintre cărțuliile care au înfrumusețat copilăria părinților noștri a fost ”Voievodul țiganilor” de Jókai Mór. Și cum învățăm mereu tot ce este mai bun de la ei, hai să vedem despre ce este vorba în această operă frumoasă.

Firul acțiunii începe prin prezentarea lui Botsinkay Jónás, un om destul de bine înstărit datorită averii moștenite de la părinții săi. Domeniul lui era întins și număra, printre altele, un castel în zona Banatului. Și, după cum și autorul ne spune, ”când norocul se pornește odată, apoi nu se mai oprește. La fel și nenorocul”, o mulțime de aventuri aveau să-l aștepte pe eroul nostru de-a lungul drumului său prin viață.

Povestea continuă cu călătoria lui Jónás de la Istanbul la Orșova, cu o corabie cu pânze. Ajuns pe ”pământ tare”, eroul nostru își continuă drumul până la Timișoara unde cere audiență la guvernator. Ce dorea el? Acesta din urmă l-a pus pe Jónás să semneze un acord prin care se declară credincios împăratului și e de acord să participe călare la festivitățile oficiale.

Un lucru interesant este că, grație lecturii nuvelei, putem avea o imagine unică a Timișoarei de demult, ”un hățiș de tufe prin care abia se putea pătrunde; în fața cailor mișunau bursucii țepoși și broaștele țestoase (…)”. Autorul ne arată, în continuare, peripețiile lui Jónás care ba confundă obiceiurile turcești cu cele creștine, ba nu se poartă cuviincios în fața preotului (în loc să-și scoată pălăria își dă jos cizmele, obicei musulman).

Satul său fiind demult pustiu, căzând pradă vicisitudinilor vremurilor, repunerea în drepturi a lui Jónás și recuperarea averii părinților săi se putea face doar cu ajutorul unei persoane care rămăsese în sat în tot acest timp: țiganca Cafrinka. Ajuns acasă la țigancă, meniul acesteia ne poate face să ne amuzăm puțin descriindu-l: ”Tot prânzul a constat doar în niște pulpe de broaște care înotau în spanac, niște pești uscați și un vin acru, bălos, care trebuia tăiat cu foarfeca atunci când luai paharul de la gură”.

Ehe, dar Jónás, ajuns acum înstărit, își caută o nevastă pe măsură. Pornește la drum în căutarea viitoarei consoarte. Dar căutarea nu va fi ușoară. Întâlnind-o pe domnișoara Arsena, Jónás este pus la încercare de tatăl acesteia, Lonciar. Aceste probe sunt alese pentru a-i demonstra eroului nostru virtutea, credința, fidelitatea, noblețea, manierele, vitejia și înțelepciunea. Însă, datorită unor comploturi menite să-l umilească, Jónás părăsește locul unde fusese găzduit de Lonciar și Arsena.

Văzând că nu are nicio șansă cu fetele de societate, eroul nostru o cere de nevastă pe nimeni alta, decât pe Szaffi, fiica țigăncii Cafrinka: ” Mi-e scârbă de mironosiţele alea boiereşti. Te aleg pe tine, ţigăncuşă bosumflată[…]. Pe noi doi Dumnezeu ne-a făcut pentru a fi împreună., născuţi pentru a fi batjocoriţi, doi amărâţi, două flori de mucegai”. Grație faptului că era la fel de bronzat ca și flăcăii țigani, Jónás primește apelativul de ”baronul țiganilor”.

Imagine

foto:anticariatulnou.ro

Din păcate, din lectură, aflăm o situație la fel de actuală ca și astăzi față de etnia țiganilor: ”Nimănui nu-i place să fie socotit ca făcând parte din acest neam. Şi ţăranii îl privesc pieziş pe bietul ţigan. Dacă există vreo muncă scârboasă, care nu-i place nimănui, ţiganul e pus s-o facă. Ţiganul e alungat dintr-un capăt al satului în celălalt, pentru că se crede că el fură, minte, înşeală[…]”.

De acum, Botsinkay Jónás devine un tânăr fără frică și reușește în final să primească un titlu nobiliar de la împărăteasă, acela de voievod… așa s-a născut ”voievodul țiganilor”!

Frumoasa operă a lui Jókai Mór e plină de învățăminte, vorbe de duh, umor de calitate și optimism: binele va învinge mereu răul. Cine știe, poate și în zilele noastre se va găsi un autor precum cel amintit care să ne (re)învețe aceste lucruri atât de simple, fără alte pretenții, fără așteptări. ”Voievodul țiganilor” este o operă plină de povețe ce merită citită și recitită de noi toți. Poftiți la lectură!

Imagine

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

clipe traite

Carpe Diem!

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

MeddArtis

„În viață risipim ani, iar la moarte cerșim clipe”.

călătorru'

“Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.”- A.B.

Gara pentru noi

blogul Renatei

Inimă de carte

recenzii de carte, semnal editorial

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close