Începe tornada!

Începând de astăzi, 5 iunie, reiau redarea fragmentelor din prima mea creație personală, prima mea nuvelă – ”Vremea tornadei”. În trecut am mai publicat pe blog câteva fragmente, dar fără un feed-back prea convingător. Ceva îmi spune că acum va fi altfel…

 

VREMEA TORNADEI – scurtă descriere

_____________________________

       Planul temporal se desfășoară pe parcursul a 7 zile, fără a se specifica anul în care au loc evenimentele ci doar că ele încep într-o zi de mai.

         Planul spațial urmărește acțiunea a două familii de români. Familia Stanca și familia Lascu. Nu se specifică numele locurilor unde are loc acțiunea, aceste informații sunt de prisos în demersul de față. Ca reper se va folosi doar nominativul ”oraș”.

             Acțiunea începe în momentul în care personajul principal al nuvelei, Dorina Lascu apare în casa Stanca pe nepusă masă însoțită de două persoane, în calitate de agent imobiliar interesat de reședința Stanca, ipotecată și până la momentul de start înglodată în datorii. La fel de înglodată în datorii e și Dorina, care la momentul acțiunii trece printr-o criză de personalitate și un început de depresie care vor fi decisive în luarea unor decizii pe parcursul acestor zile, inclusiv cea cu care se începe nuvela. Știind că părinții micuțului Antoniu Stanca (Toni), de 11 ani, sunt plecați la muncă în străinătate pentru a-și plăti dările la bancă și, de asemenea, cunoscând de la informatorul și amicul ei din bancă (Andrei) orele la care pot fi găsite persoane adulte acasă, femeia decide să-și mai scadă din datoriile proprii scoțând la vânzare casa ipotecată a familiei Stanca. Copilul, Toni, face greșeala să îi lase înăuntru pe străini. Dorina începe cu nonșalanță expertiza casei către doi cumpărători disperați în căutarea unei locuinței cât mai rapid posibil, mult prea ocupați cu problemele lor pentru a observa greșeala pe care sunt pe cale să o facă. Femeia se încadrează în timp cu prezentarea căci bunica maternă a lui Toni, Viorica (Vica, cum apare ea în operă, uzitând alintul copilului) ajunge acasă după plecarea străinilor însă, dată fiind imaginația bogată a copilului, are dificultăți în a crede ce-i spune.

În primul capitol se realizează o scurtă prezentare a situației, a caracterelor dominante ale personajelor principale terminându-se cu declicul care a mânat-o pe Dorina în luarea acestei prime decizii ce se va dovedi fatidice pentru ea. Se trece printr-un conflict de cuplu între Dorina și soțul ei, Horațiu, pornindu-se de la niște neliniști mocnite ale femeii care are impresia că soțul ei a pregătit un complot de la abandonarea locului său de muncă, la agenția de imobiliară unde lucrau ambii. În prezent, Horațiu este asistentul personal al unui important om de afaceri, un personaj de care acesta pare obsedat din momentul în care a fost angajat la el, ridicându-l la rang de model suprem pentru el. Dorina, dimpotrivă, îl privește pe șeful lui Horațiu ca pe un adversar ce i-a răpit personalitatea soțului ei. Agenția de imobiliare la care lucraseră ambii în urmă cu câțiva ani a devenit acum proprietatea Dorinei, dar a preluat șefia agenției cu o multitudine de dări lăsate de vechea proprietară, Aura Greceanu. Deși o femeie cu studii superioare și un tact destul de abil în lumea afacerilor, Dorina s-a lăsat purtată de un simțământ excesiv de autodemonstrare a forțelor proprii spre bărbatul ei când a luat firma sperând că așa îl va aduce înapoi să lucreze împreună. De aici rezultă un atașament excesiv al femeii de vechea personalitate a bărbatului. Din cauza acestor datorii, Dorina ajunge la un vechi prieten al său, Andrei, care lucrează la o bancă și cu care se sfătuiește atunci când vrea să scape din anumite probleme financiare ale firmei într-un stil neortodox. El este cel cu care a mai avut astfel de cârdășii și în perioada ceaușistă, moment în care găsim sâmburele de dezumanizare din care pornesc acțiunile femeii, sigur, pe fondul unui caracter pe măsură și a unor indici cotidieni favorabili. Andrei îi destăinuie Dorinei cazul Stanca, doar din cauză că era cel mai proaspăt în mintea lui, fiind dezbătut de curând în ședință, ajungându-se la momentul zero al pornirii evenimentelor. Pe cei doi, însă îi leagă legături mult mai puternice din trecut, un trecut nedezvăluit complet de niciunul dintre ei. La momentul oportun, acesta va ieși la iveală, împreună cu toate slăbiciunile Dorinei…

 

Imagine

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

MiCo

pagina oficială a autorului Mihai Cotea

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

Fum de Ţigară

Simte,dar taci.Scrie.

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close