Simfonia culturii – 8.

SIMFONIA CULTURII-page-001

ROBERT SCHUMANN

Rezumat

     Robert Schumann (8 iunie 1810 – 29 iulie 1856) a fost un compozitor și un influent critic muzical de origine germană. Este recunoscut, îndeosebi, drept cel mai mare compozitor al epocii Romantice. Pentru a putea studia pianul, Schumann a trebuit să renunțe la o altă carieră pregătită pentru el, aceea de avocat. Fusese asigurat de către profesorul lui de pian, Friederich Wieck că va ajunge un pianist cunoscut, dar o rană la mână i-a curmat visul. În acel moment, Schumann s-a concentrat exclusiv pe compus.

     Majoritatea compozițiilor semnate de el pentru pian au fost realizate înainte de 1840. După acest an, s-a ocupat de lucrări pentru pian și orchestră, dar și de lieduri, 4 simfonii, o operă și alte lucrări de orchestră, corale sau de cameră. Printre cele mai celebre se numără: Kinderszenen, Album für din Jugend, Blumenstück ș.a.

     În 1840, împotriva voinței tatălui său, Robert s-a căsătorit cu Clara, fiica profesorului său de pian, Friederich Wieck. Și Clara compunea muzică și era deja cunoscută ca și pianistă. Nunta lor a fost atacată în justiție, dar verdictul le-a fost favorabil, în cele din urmă.

     Schumann suferea din 1833 de o problemă psihică ce nu-i dădea pace. Începută inițial ca o depresie melancolică, aceasta s-a agravat și complicat de-a lungul anilor. După o încercare de suicid eșuată, compozitorul a fost închis în anul 1854 într-un azil de specialitate localizat în Endenich, lângă Bonn. Diagnosticat cu depresie psihotică, acesta a murit 2 ani mai târziu, în anul 1856, fără a se fi vindecat de boala care l-a chinuit ani întregi.

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: