Q.E.D – ceea ce era de demonstrat cinematografiei românești

Unul dintre cele mai apreciate filme româneşti din ultimul an, QED (Quod Erat Demonstrandum), în regia lui Andrei Gruzsniczki, intră în cinematografele din toată ţara începând cu 10 octombrie 2014. Un film captivant despre compromis, prietenie şi trădare, apreciat de presa internaţională şi proiectat la Roma, New York sau Karlovy Vary, QED aduce pe ecrane doi actori renumiţi pentru performanţele din teatru, Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr.

Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecinţe. „QED  trage cu ochiul la modelul clasic de film de spionaj – se disting ecouri din producţiile americane de anii ’40, precum OSS, The Iron Curtain şi The House on 92nd Street. Trădările sunt pe cale să se întâmple”, scrie The Independent Magazine din New York.

Spectatorii îi vor reîntâlni în QED şi pe actorii Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin. QED a fost remarcat în presa internaţională pentru imagine, scenografia expertă, semnată de Cristian Niculescu, şi costumele Svetlanei Mihăilescu. Potrivit publicaţiei americane Variety, QED este „excelent filmat în alb-negru” şi a reuşit „o remarcabilă recreare a epocii”. Produs de ICON production şi filmat de Vivi Drăgan Vasile, este primul film românesc realizat pe peliculă alb-negru (ORWO) de la Moromeţii (1988) încoace. Formulele matematice şi calculele din film poartă semnătura profesorului, cercetătorului şi activistului Nicuşor Dan.

TRAILER
sursa și mai multe informații pe http://agenda.liternet.ro/articol/18797/Comunicat-de-presa/QED-cel-mai-asteptat-film-romanesc-al-toamnei-din-10-octombrie-2014-in-cinematografe.html
qed0

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: