Tradiții și obiceiuri tomnatice

Cunoscută și ca răpciune, vinimeriu sau vinițel, luna septembrie este, cu siguranță, una dintre cele mai active și rodnice luni ale anului. Despre Răpciune se spune că trebuie să fie cald, iar Brumărel (octombrie) să fie rece și umed. O altă superstiție spune că tunetul din septembrie vestește nea multă în Faur (februarie) și un an mănos.

Cea mai importantă sărbătoare a lunii este Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Ziua Crucii reprezintă momentul când pământul se închide în preajma iernii, luând cu sine insectele, șerpii, plantele care au fost lăsate la lumină de cu primăvară. Simbolic, această zi atrage după sine numeroase interdicții ce vizează consumarea acelor alimente marcate cu semnul crucii (usturoi, nucă, pește, etc.). Acum se începe culesul viilor.

Despre cruce se spune că este arma cea mai puternică a Domnului Hristos și a omului deoarece, printre altele, prin cruce s-a binecuvântat pământul. În această perioadă majoritatea păsărilor pleacă spre țările calde, urmând a se mai întoarce pe meleagurile noastre numai în primăvară. Totodată, Ziua Crucii mai este cunoscută și ca Ziua Șarpelui: din acest motiv este interzis a se tăia lemne pentru a nu veni șarpele la casă (Pamfile, 1997, p.174).

Specifici acestei zile sunt Moșii. Ce sunt Moșii? Sunt pomeniri ce constau din nouă ulcele, pline cu apă curată, miere sau mied (o băutură făcută din apă și miere fermentată). Acestea sunt împodobite cu o lână de culoare roșie, iar pe deasupra sunt acoperite cu un colăcel sau un covrig și o lumânare. Sunt trimise mai ales la casele de copii. Unde nu sunt copii, se trimit căni sau alte vase mai mari, despre care se știe că sunt de trebuință în acea casă.

vita-de-vie

sursa foto: paginaeuropeana.ro

Se spune că acum, de Ziua Înălțării Sfintei Cruci, este bine să se înceapă culesul viilor (Pamfile, 1997, p.176). Există un obicei foarte interesant legat de culesul viilor. Se cheamă un preot pentru săvârșirea rugăciunii la locul unde se vor așeza butoaiele pentru vin. Țăranii postesc o săptămână întreagă și fac rugăciuni la vii și pivnițe (Fochi, p.265). De asemenea, la cules este obicei ca, după ce se calcă strugurii (obicei practicat mai ales în Muntenia, Oltenia și Moldova), înaintea turnării primilor 10 litri de vin, se adună toți culegătorii și dau chiot. O atmosferă absolut specială învăluie serile din perioada culesului strugurilor. În aceste seri se face câte un foc mare de viță uscată, împrejurul căruia joacă culegătorii, după ce au mâncat, iar lăutarii cântă de zor (Ispirescu, pp.55-56).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

MiCo

pagina oficială a autorului Mihai Cotea

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

Fum de Ţigară

Simte,dar taci.Scrie.

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close