Iarba fiarelor

autor: Samson Iancu

În şatră, Marghioala îi împrumutase un fir de iarbă păstrat cu grijă într-o cutiuţă de cristal.
– Să ai grijă de « iarba fiarelor » bulibaşă Pardailean! Cu ea ai să deschizi orice uşă îţi doreşti!
Scoase cu grijă firul de iarbă şi atinse cu el încuietoarea uşii, în acelaşi timp ca prin minune uşa se deschise cu uşurinţă, după ce se strecură în dormitorul casei, se aşeză pe un scaun vechi, care scârţăi, scoţând un sunet asemănător cu chiţăitul unui şoricel.
Îşi împreună mâinile, lăsă capul în jos şi încercă să şi-o imagineze pe preoteasă.
După care închise ochii pentru câteva minute şi îşi aminti o poveste pe care o auzise de la mătuşa Marghioala.

arici__wallpaper.rebelnetwork.ro_ foto:wallpaper.rebelnetwork.ro

În urmă cu câteva mii de ani, un învăţat care se numea Pliniu, scria într-o carte de miraculoasa « Iarbă a fiarelor » anume că aceasta avea puterea de a descuia orice poartă şi uşa, orice lacăt şi orice încuietoare din lume.
Îşi imagină că orice hoţ sau tâlhar închis într-o temniţă şi-ar fi dorit să fie în posesia miraculoasei plante, în acest sens niciun efort nefiind socotit cu riscul de a fi văzut în momentul evadării. În perioada inchiziţiei, în închisori, se luau măsuri speciale spre a se împiedica fuga răufăcătorilor; aşa, de pildă, vrăjitorii şi fermecătoarele bănuiţi că posedau iarba fiarelor erau atârnaţi într-un fel de leagăn ca să nu se poată atinge de podea sau de uşi! Cei care găseau iarba fiarelor, obişnuiau să-şi taie pielea la palma dreaptă, mai adesea în dreptul degetului mic, aici punând firul de iarbă, aşteptând ca locul să se tămăduiască şi apoi, ca prin minune, nici un lacăt sau încuietoare nu le mai rezistă. Cei care vroiau să-şi protejeze lacătele, nu aveau decât un singur leac: să-l ungă cu usturoi sfinţit, numai astfel putând fi neutralizat efectul acestei incredibile ierbi. În acelaşi timp, iarba fiarelor apăra pe om de acţiunea cuţitului şi a gloanţelor, are puterea să faciliteze atragerea banilor, sau dă posibilitatea posesorului să înţeleagă limba animalelor şi a plantelor.
Iarba fiarelor a avut ca punct de plecare Orientul Apropiat, unde apare în legendele rabinice privitoare la regele Solomon; din Orient au preluat-o grecii, ea fiind amintită de sofistul Elian, pentru ca grecii să împrumute toate aceste credinţe şi romanilor; civilizaţia europeană, clădită pe temelii greco-romane, a perpetuat povestea « ierbii fiarelor », atestat documentar încă din secolul al XIII-lea, până spre epoca modernă, planta, în genere, „simbolizează energia solară condensată şi manifestată, (ea) captând forţa focului din măruntaiele pământului şi primind energia solară “. Având toate aceste puteri, plantele capătă proprietăţi extraordinare; de altfel, Mircea Eliade o asocia direct cu Arborele Vieţii. Există, aşadar, o legătură simbolică între soare, foc, roşu, fier şi plante. Care este, totuşi, locul ariciului în această relaţie? Ei bine, despre arici, credinţele populare spun că ar fi, nici mai mult, nici mai puţin, decât adevăratul creator al lumii, o divinitate minunată, stăpână a tainelor bogăţiilor pământului. Se credea că ghimpii ariciului simbolizau razele soarelui, prin Asia centrală fiind socotit inventatorul focului. În calitatea sa de „inginer “al creaţiei, ariciul păzea cu străşnicie un rod „natural “al pământului, anume iarba fiarelor, plantă magică cu puterea vieţii şi morţii, cea care asigura chiar harul de a pătrunde prin „uşile raiului “. Animal înţelept, de esenţă solară, ariciul nu putea să nu aibă legătură cu lumea plantelor, Dumnezeu Însuşi binecuvântându-l să poată deschide orice încuietoare, bineînţeles.

13-herb-bath-large

foto: herb-magic.com

Reclame

1 gând despre „Iarba fiarelor

  1. Interesantă simbolistică a ariciului. 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Gradina de hartie

povestiri, eseuri, insemnari politice

Literatura pe tocuri

Te invitam in lumea misterioasa a cartilor!

Endorfinul

Diminueaza perceptia durerii - Genereaza fericire !

Rânduri cu dichis

by Literatură pe tocuri

Blogaritm

Aici traiesti un timp in timpul meu.

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

intedismind

A book is a dream that you hold in your hand

Diana

Gânduri răsărite din frânturi de lumină.

Cuvinte ascuţite

Cultura la control!

A reader has no favourite book

Trebuie să fac ceva ca să am scuză că nu fac ceea ce trebuie de fapt să fac. Şi îmi plac cărţile. Asta sună promiţător.

My happy jar

All you need is less

clipe traite

Carpe Diem!

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close