Simfonia culturii – 10.

SIMFONIA CULTURII-page-001

I. CLAUDE DEBUSSY

Rezumat

     Achille-Claude Debussy( 22 august 1862 – 25 martie 1918) a fost un compozitor francez. Împreună cu Maurice Ravel a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii impresioniste, deși Debussy n-a agreat niciodată acest termen. În Franța a fost numit Cavaler al Legiunii de Onoare în anul 1903. Debussy a inluențat puternic muzica sfârșitului de secol XIX și început de XX, iar metoda sa de compoziție a lăsat multe amprente compozitorilor care l-au urmat.

Claude_Debussy_ca_1908,_foto_av_Félix_Nadar

foto:Wikipedia

     Muzica sa este recunoscută prin sensibilitatea conținutului și pentru folosirea extrem de rară a tonalităților. Curentul literar al vremii a fost, fără doar și poate, simbolismul, iar acest fapt l-a influențat direct pe Debussy ca și compozitor, dar și ca participant la viața culturală.

II. MAURICE RAVEL

Rezumat

     Joseph-Maurice Ravel (7 martie 1875 – 28 decembrie 1937) a fost un compozitor francez cunoscut îndeosebi pentru melodiile sale, orchestrația maestră, armoniile bogate și efectele adăugate în muzica sa. Mare parte din muzica sa pentru pian, de cameră, vocală și orchestrală este astăzi parte din repertoriul standard de concerte simfonice.

Maurice_Ravel_1925

foto: Wikipedia

     Pentru pianist, operele sale cer destul de multă virtuozitate, printre ele: Jeux d’eau, Le tombeau de Couperin, Gaspard de la nuit etc. Măestria orchestrației din compozițiile sale poate fi ușor observată în melodii precum Rapsodie espagnole, Daphnis et Chloé ș.a. Cu siguranță, toată lumea cunoaște opera de căpătâi a lui Ravel, Boléro (1928) despre care spunea că este ”o piesă pentru orchestră fără muzică”.

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

6 răspunsuri la “Simfonia culturii – 10.”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: