I. CLAUDE DEBUSSY
Rezumat
Achille-Claude Debussy( 22 august 1862 – 25 martie 1918) a fost un compozitor francez. Împreună cu Maurice Ravel a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii impresioniste, deși Debussy n-a agreat niciodată acest termen. În Franța a fost numit Cavaler al Legiunii de Onoare în anul 1903. Debussy a inluențat puternic muzica sfârșitului de secol XIX și început de XX, iar metoda sa de compoziție a lăsat multe amprente compozitorilor care l-au urmat.
foto:Wikipedia
Muzica sa este recunoscută prin sensibilitatea conținutului și pentru folosirea extrem de rară a tonalităților. Curentul literar al vremii a fost, fără doar și poate, simbolismul, iar acest fapt l-a influențat direct pe Debussy ca și compozitor, dar și ca participant la viața culturală.
II. MAURICE RAVEL
Rezumat
Joseph-Maurice Ravel (7 martie 1875 – 28 decembrie 1937) a fost un compozitor francez cunoscut îndeosebi pentru melodiile sale, orchestrația maestră, armoniile bogate și efectele adăugate în muzica sa. Mare parte din muzica sa pentru pian, de cameră, vocală și orchestrală este astăzi parte din repertoriul standard de concerte simfonice.
foto: Wikipedia
Pentru pianist, operele sale cer destul de multă virtuozitate, printre ele: Jeux d’eau, Le tombeau de Couperin, Gaspard de la nuit etc. Măestria orchestrației din compozițiile sale poate fi ușor observată în melodii precum Rapsodie espagnole, Daphnis et Chloé ș.a. Cu siguranță, toată lumea cunoaște opera de căpătâi a lui Ravel, Boléro (1928) despre care spunea că este ”o piesă pentru orchestră fără muzică”.
Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.
6 răspunsuri la “Simfonia culturii – 10.”
superbe cântări !!!!
ApreciazăApreciază
Asa e, doi dintre preferatii mei.
ApreciazăApreciază
[…] și ducându-l mai departe prin exponenți ai noilor generații, precum Maurice Ravel, Claude Debussy, Paul Dukas și Ottorino […]
ApreciazăApreciază
[…] Într-o epocă în care muzicienii francezi erau împărțiți în două facțiuni (progresiști și conservatori), Dukas a ales să nu adere la niciuna, reținându-și admirația pentru ambele grupuri. Compozițiile sale prezintă influențe ale unor creatori muzicali mari precum Beethoven, Berlioz, Franck, d’Indy și Debussy. […]
ApreciazăApreciază
[…] dirijor francez. Este adeseori alăturat curentului impresionist, împreună cu contemporanul său Claude Debussy (alt preferat al meu), chiar dacă ambii au respins termenul care-i unea. În deceniul 1920-1930, […]
ApreciazăApreciază
[…] E considerat că ar fi exercitat o influență clară înspre renașterea dusă până la Claude Debussy și Maurice […]
ApreciazăApreciază