Cine a fost Serge Moscovici?

Am citit cărți de-ale sale la facultate, îndemnat de profesoara mea de antropologie. Sau făcea parte din bibliografia cursului? Nu mai contează, îl știam, cel puțin prin lecturi. E interesant de aflat în ce măsură poți cunoaște un om prin scrierile sale. Mă preocupă și pe mine întrebarea…

Duminică, 16 noiembrie, prin intermediul unei știri televizate am aflat că s-a dus la Ceruri. Nu mi-ar fi atras prea mult atenția dacă nu aflam de la prezentator că Serge Moscovici avea rădăcini românești. Atunci m-am decis să sap… și am aflat:

PE SCURT

 

Serge Moscovici (14 iunie 1925 – 16 noiembrie 2014) a fost un psiholog cu specializare pe ramura socială, francez, născut în România.

A fost directorul Laboratorului European de Psihologie Socială care a fost fondat la 1975 în Paris. A fost membru al Academiei de Științe și Arte și precum și al Academiei rusești de Științe și membru de onoare al Academiei maghiare de Știință.

Fiul său, Pierre Moscovici este un cunoscut politician francez, membru al Partidului Socialist, desemnat Ministru de Externe în guvernul lui François Hollande și Jean-Marc Ayrault, în prezent comisar european pe probleme de afaceri economice și monetare.

PE LUNG

 

Serge Moscovici s-a născut la Brăila într-o familie de evrei. Din fragedă pruncie a simțit efectele discriminării antisemite. În anul 1938 a fost exclus de la o școală din București pe fondul unei legi antisemite, pentru ca mai apoi să fie internat într-un lagăr de muncă forțată, până la eliberarea lagărului de către Armata Roșie în 1944.

Serge-Moscovici

foto: romania-insider.com

A devenit membru al Partidului Comunist Român. În timpul ultimilor ani ai celui de-al Doilea Război Mondial l-a cunoscut pe Isidore Isou, fondatorul lettrismului , alături de care a creat revista ”Da”, o revistă de arte și literatură la finele anului 1944. ”Da” a fost, la scurt timp, cenzurată.

După perioada războiului a lucrat ca sudor la o uzină din București. În 1947, dezamăgit de regimul comunist, părăsește România. După o perioadă de un an de zile pe care și-l petrece în Ungaria, Austria și Italia, emigrează clandestin și ajunge în Franța. În capitala Franței, ajutat de o fundație pentru refugiați, studiază psihologia la Universitatea din Paris.

Teza sa din anul 1961, coordonată de către psihanalistul Daniel Lagarche, explorează reprezentările sociale ale psihanalizei în Franța. În anii ´60 a fost invitat în Statele Unite de către Institutul de Studii Avansate al universității din Princeton. A colaborat, de asemenea, cu universitățile Stanford și Yale, înainte de a se întoarce la Paris pentru a se dedica profesoratului. În 1988 primește distincția europeană Amalfi pentru sociologie și științe sociale.

Se stinge din viață la Paris, pe 16 noiembrie 2014.

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ (cărți în limba română)

Epoca Maselor- editura Institutul European, 2001

Metodologia științelor socio-umane (cu Fabrice Buschini)- editura Polirom, 2007

Psihologie socială– editura Ideea Europeană, 2010

Influența socială și schimbare socială– editura Polirom, 2011

Psihologia socială modernă. Istoria creării unei științe sociale internaționale (cu Ivana Markova)- editura Polirom, 2011

mort-de-serge-moscovici-esprit-brillant-de-la-pensee-ecologique,M177934

foto: telerama.fr

SURSE:

– traducere din limba spaniolă după Wikipedia: http://es.wikipedia.org/wiki/Serge_Moscovici

http://www.lemonde.fr/disparitions/article/2014/11/16/serge-moscovici-figure-de-la-psychologie-sociale-est-mort_4524344_3382.html

http://www.librarie.net/autor/1004/serge-moscovici

PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII CITIȚI ȘI:

http://www.arhivaexilului.ro/ro/fise-biografice/docs/moscovici-serge.html

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: