Simfonia culturii – 11.

SIMFONIA CULTURII-page-001

ERIK SATIE

Rezumat

Éric Alfred Leslie Satie* (17 mai 1866 – 1 iulie 1925) a fost un compozitor și-un pianist francez. Satie a fost o figură proeminentă din avangarda pariziană a secolului XX. Munca sa a fost precursoarea minimalismului, muzicii repetitive și a teatrului absurdului.

Excentric, Satie a fost prezentat în 1887 drept un ”gimnopedist”** cu puțin înainte de crearea celebrelor opere care poartă acest nume (Les Gymnopédies). Mai târziu, Erik Satie se autoproclama ”fonometrician”(= persoană care măsoară sunetele) preferând titul de muzician, alăturat primului,  în detrimentul celui cu care a fost denumit de autorii unei cărți din 1911 dedicate compozitorilor francezi (” un tehnician stângaci, dar subtil”).

În completarea operei sale muzicale, Satie a lăsat posterității și un corpus de scrieri, contribuind semnificativ la mișcarea dadaistă a revistei spaniole ”391” a acelor ani și la cultura cronicilor realizată de revista americană ”Vanity Fair”. Spre deosebire de perioada sfârșitului de secol XIX, când își semna operele literare cu pseudonim (Virginie Lebeau sau François de Paule), în ultimii ani ai vieții, Erik Satie a publicat în nume propriu.

* s-a semnat Erik Satie de-abia după anul 1884

** gimnopedie (‹ gr. γυμνοπαιδία, de la γυμνός [gymnos] „gol” și παῖς „copil”) 1. Serbări anuale celebrate la Sparta în cinstea luptătorilor morți la Thyrea și a zeului Apollo și care cuprindeau dansuri executate de două grupe de bărbați și de copii goi (Herodot, 6, 67; Tucidide, 5, 82 etc.). 2. Trei gimnopedii, titlul lucrării pentru pian a lui Satie, compusă în 1888.

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s