Simfonia culturii – 12.

SIMFONIA CULTURII-page-001

JOHANNES BRAHMS

Rezumat

     Johannes Brahms (7 mai 1833 – 3 aprilie 1897) a fost un compozitor și pianist german. Născut la Hamburg, într-o familie de luterani, Brahms și-a petrecut marea parte a vieții sale profesionale în Viena. În timpul vieții s-a bucurat de o popularitate și influență considerabilă. Este adeseori grupat alături de Johann Sebastian Bach și de Ludwig van Beethoven în categoria ”celor trei B”, compozitori consacrați ale căror nume de familie începeau cu litera B. Din tagma originală fac parte Bach, Beethoven și Berlioz.

     Brahms a avut compoziții pentru pian, de cameră, simfonice, pentru voce și cor. Creațiile sale, deschizătoare de drumuri, adeseori, i-au prilejuit colaborări cu personalități ale vremii precum pianista Clara Schumann sau violonistul Joseph Joachim (de altfel, cei trei erau prieteni apropiați). Compozitorul, un perfecționist radical, și-a distrus o parte din opere sau nu le-a publicat pe altele.

     Brahms este adeseori considerat, atât un conservator, cât și un inovator. Muzica sa este înrădăcinată adânc în tehnicile de compoziție ale maeștrilor baroci și clasici. La rândul lui, Johannes Brahms, este un considerat un maestru: al contrapunctului muzical (disciplină pentru care Bach a fost, de asemenea, faimos) și al dezvoltării ethosului, ai cărui pionieri pe această ramură fuseseră Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart sau Ludwig van Beethoven. Brahms dorea să aducă un omagiu acestor structuri venite încă din antichitate și să le romanțeze prin noile sale armonii și melodii. Cu toate acestea, mulți contemporani l-au văzut pe Brahms drept un compozitor prea academic. Prin natura creațiilor sale, Johannes Brahms a creat un punct de început și de inspirație pentru o întreagă suită de viitori compozitori.

johnbrahmsfoto: jorchestra.com

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Simfonia culturii – 12.&8221;

  1. Pingback: Simfonia culturii – 18. | Colțul Cultural

  2. Pingback: Simfonia culturii – 29. | Colțul Cultural

  3. Pingback: Sibiu… după 825 de ani… | Colțul Cultural

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s