Lansare pentru NOI, cei visători, ÎN SECOLUL XXI

La Baia Mare a avut loc ieri un event fain la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”. Daria Gănescu s-a reîntors la origini cu un vraf de cărți la sub braț, pe care le-a împărțit tuturor celor prezenți, pe feliuțe de gânduri. De meserie artist păpușar, născută și crescută la Baia Mare și Baia Sprie, Daria a luat drumul Capitalei, după Revoluție, pentru a studia meseria părinților săi la UNATC. În decursul anilor a colaborat cu Teatrul Țăndărică, urmând ca de aproximativ 19 ani să se implice și să dezvolte un program UNITER importat la noi în țară, denumit: CliniClown ( clovni care lucreaza numai in spitale sau la copiii cu nevoi speciale.) Grație acestui proiect, a decis să meargă mai departe și în prezent se numără printre membrii fondatori ai Asociației ClowniMed.

”Noi în secolul XXI” face parte din colecția Noua Paradigmă a editurii Cartea Daath. Este vorba de două volume colective (până în prezent) scrise de autori necunoscuți sau debutanți a căror deziderat este să vorbească despre noi, oamenii acestui prezent al secolului XXI.

Primul volum a zguduit adulţii cititori ai mărturisirilor şi expresiilor pe care autorii adolescenţi le-au oferit spre publicare şi, chiar dacă nu s-a bucurat de un succes de “piaţă”, el s-a înscris în conştiinţa colectivă a anului 2012 exact acolo unde îi era locul, exact aşa cum era necesar. ( sursa: Daniela Marin)

Spre deosebire de primul volum, la care au colaborat trei autori tineri, adolescenți, la al doilea, lumina a căzut pe două femei mature care și-au împărțit experiența de viață și gândurile în două ”caiete”: Caietul Danielei și Caietul Dariei. Modul de segmentare ales a aparținut autoarelor. ”Caietul Dariei şi Caietul Danielei, aşa sunt intitulate capitolele acestui al doilea volum, respectând o altă „cerinţă” a colecţiei NOI ȋn secolul XXI. Caietul sau jurnalul fiecărui autor este independent de celelalte caiete şi, totuşi, ȋmpreună alcătuiesc un ȋntreg”. (sursa: Daniela Marin).

Ce poți spune despre o carte bună? Cuvintele își mai au rostul atunci când rândurile cărții ți s-au destăinuit profund parcă doar ție? așa simțim toți. Atunci când gândurile ți s-au întipărit pe suflet…  de ce să stricăm vraja cuvintelor comentându-le? Dar… de ce să nu le dospim cu propria noastră experiență?!

Lansarea de ieri a fost un vis împlinit. Atât pentru Daria, care s-a întors la rădăcini cât și pentru subsemnatul, care a avut plăcerea să se hrănească din nou cu acea atmosferă propice dezvoltării sufletești, să revadă prieteni, să împartă impresii (bune!). Dintr-o experiență bogată pentru cei dragi, nu poți ieși decât bogat, la rându-ți, căci aici fucționează atât de frumos contagierea!

Vă las o mostră din ”Caietul Dariei”, ca să vă faceți o idee despre ce s-a simțit la lansarea băimăreană:

Începi să înțelegi care e diferența dintre a te mulțumi cu ce ai și a fi recunoscător, dintre a porni pe calea cea dreaptă și a face prozelitism, dintre a ajuta cu ce poți și a intra cu bocancii în viața cuiva, pozând în marele salvator. Înțelegi cât e de fină granița între bucuria lucrului bine făcut și mândria care îți hrănește orgoliul, înveți să acționezi la îndemnul inimii, nu urmărind succesul.

Înveți că a fi mulțumit înseamnă auto-limitare, iar a fi recunoscător înseamnă a recunoaște bucuria de a experimenta viața, în toate aspectele ei și este un punct de plecare spre devenirea ta spirituală.

Atunci nu mai vrei să schimbi, ci doar să recunoști transformarea și să fii recunoscător pentru tot ce e în tine și în jurul tău.

Mulțumesc!

(”Caietul Dariei”, pag. 19)

Mulțumesc, Daria!

cc lansare daria

cc lansare daria2

Publicitate

5 răspunsuri la “Lansare pentru NOI, cei visători, ÎN SECOLUL XXI”

 1. Reblogged this on DARdeDARia and commented:
  „NOI in secolul XXI” – vol. 2 a ajuns si la Baia Mare.
  Am revazut in sala, parti distincte din copilaria si adolescenta mea. Parca se vorbisera intre ei si au venit special pentru a fi reprezentanti ai momentelor din viata mea de atunci. A fost ca si cum as fi primit permisiunea de a-mi revedea viata! Si peste asta, ca bonus, am cunoscut oameni minunati, cum e Mihai Cotea: Omul din Coltul Cultural ( https://coltulcultural.wordpress.com/tag/coltul-cultural/ )
  Inca nu stiu ce-am facut sa merit toate minunile si bucuriile din ultimii doi ani. Sincer, nici nu vreau sa aflu. Vreau doar sa ma bucur si sa fiu recunoscatoare.
  Multumesc, Tata!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: