Simfonia culturii – 13.

SIMFONIA CULTURII-page-001

JOSEPH HAYDN

Rezumat

Joseph Haydn (31 martie 1732 – 31 mai 1809) a fost un compozitor important și prolific al epocii Clasiciste. Contribuțiile sale au privit, în special, muzica de cameră (trio cu pian) și forma muzicală. Inovațiile sale în aceste domenii i-au adus epitetele de ”Tatăl Simfoniei” și ”Tatăl cvartetului de coarde”.

Haydn și-a petrecut o bună bucată din viață ca și muzician de curte la casa de Esterházy. Spre finalul vieții sale, acest lucru l-a dus la izolarea de alți compozitori și curente muzicale, fapt pentru care a fost nevoie de un adevărat efort personal pentru a redeveni original în carieră. La momentul morții sale, la vârsta de 77 de ani, acesta a fost considerat unul dintre cei mai celebri compozitori europeni.

Joseph Haydn a fost fratele lui Michael Haydn, la rândul său, un compozitor proeminent și al lui Johann Evangelist Haydn (tenor). A fost, de asemenea, prieten cu Mozart și profesorul lui Beethoven.

6135879134_94f4433d3b_o

foto: flickr.com

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

2 răspunsuri la “Simfonia culturii – 13.”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: