Doza de artă contemporană

autor: Dorel Schor

sursa

 

 Mulţi sunt pictorii şi multe sunt tablourile despre care putem să afirmăm că ne plac. Şi totuşi, din numeroasele lucrări pe care le vedem intr-o anumită perioadă, se detaşează câteva care, prin calităţile lor picturale, la care se adaugă şi subiectivismul privitorului, se impun categoric. Uneori  anumite detalii, alteori spiritul si mesajul strecurate discret, sau explorarea spirituală, dimensiunea psihologică şi emotia  estetică sunt cele care decid.

   Am afirmat mai demult că pictura Lianei Saxone-Horodi se impune printr-un lirism viguros. Apreciere paradoxală pe care o menţin. La care se adaugă temperamentul expresionist al pictoriţei. De astă dată, claritatea rostirii plastice este focalizata spre un interior care te invita la destindere şi intimitate. Elemente româneşti şi israeliene se îmbină pentru a crea acea atmosferă pe care o găsim in multe din pânzele ei.
   Pe Naftali Bezem l-am întâlnit in preajma celei de a 90 aniversări. Din larga panoplie de personaje, artistul a reuşit să construiască lungul drum de la Holocaust la Renaştere. Tema revine sub diverse forme în creaţia pictorului, încununată întotdeauna de optimism şi certitudinea reuşitei. Esenţializări cu vădite semnificaţii filozofice o însoţesc mereu.
   Un tablou de Baruch Elron cuprinde obligatoriu o metaforă, dar şi o   surprinzătoare poezie vizuală. Imaginaţia sa efervescentă a creat o pasăre cu două capete care priveşte înspre trecut, dar şi spre viitor, creatura fantastică având multiple semnificaţii semantice. Pictorul lasă loc amatorului de artă, să completeze ideea cu interpretarea proprie.
    Lipa Natanson ne oferă o clipă de linişte in lucrările sale florale create într-o buna tradiţie artistică, în care domnesc simultan armonia cromatică, dar şi robusteţea imaginii. O infuzie de spontaneitate, entuziasm şi descoperire a culorilor vii sugerează personalitatea sa, precum şi relaţia pictorului cu lumea şi frumuseţile ei.

Un răspuns la “Doza de artă contemporană”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: