Simfonia culturii – 15.

 

SIMFONIA CULTURII-page-001

HEITOR VILLA-LOBOS

Rezumat

     Heitor Villa-Lobos (5 martie 1887 – 17 noiembrie 1959) a fost un compozitor de origine braziliană. Adesea descris drept ”figura creativă cea mai emblematică a secolului XX din muzica simfonică braziliană”, acesta a rămas cel mai important compozitor sud-american până în ziua de astăzi.

     O parte din instrucția sa muzicală a primit-o de la tată. Încă de dinaintea anului morții tatălui său, 1899, compozitorul s-a dedicat profesionist muzicii. A început cântând în cafenele la violoncel, deși, uneori, nu se dădea la o parte nici de la instrumente precum chitară, clarinet sau pian.

     S-a evidențiat cu descoperirea unui limbaj muzical specific brazilian în muzică, fiind considerat cel mai mare exponent al modernismului în Brazilia. A compus opere ce conțin nuanțe culturale regionale diferite cu elemente din cântecele populare indigene. Cea mai importantă operă, în acest sens, rămâne simfonia în 9 părți, Bachianas Brasileiras.

     A scris numeroase lucrări orchestrale, instrumentale, vocale și de cameră.

     În Brazilia, ziua sa de naștere e celebrată ca Zi Națională a Muzicii Clasice.

BACHIANAS BRASILEIRAS NR.5, CEA MAI FAIMOASĂ PARTITURĂ DINTRE CELE 9

Villa-Lobos

foto: deroseplazasul.com

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Simfonia culturii – 15.&8221;

  1. Mihai, îţi mulţumesc mult pentru acest, new entry, în lumea muzicală a acestui mare compozitor brazilian. Eu nu mai ascultat până acum compozii ale sale şi sunt bucuroasă că ne-ai deschis această oportunitate de-al cunoaşte. E foarte frumoasă muzica sa, emoţionantă!
    O săptămână rodnică îţi doresc Mihai şi numai bucurii! 🙂

    • Cunoșteam melodia cea mai faimoasă a lui de vreo 8 ani, dar nu cunoșteam compozitorul, în schimb. O descoperisem prin intermediul unei miniserii. Eu sunt un fan al muzicii braziliene și pentru mine a fost o bucurie să scriu despre acest mare brazilian. Mă bucur că ți-a plăcut și că ai rezonat cu melodiile sale. Te salut cu drag și-ți doresc bucurii pe toate liniile!! 🙂

  2. Mihai, verifică te rog frumos, spam-ul. Am mai lăsat un comentariu, care cred că este în spam, pentru că pe mine wordpress mă atenţionează că am un mesaj duplicat. 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s