Simfonia culturii – 16.

SIMFONIA CULTURII-page-001

SERGIU CELIBIDACHE

Rezumat

     Sergiu Celibidache ( 11 iulie – 28 iunie, pe stil vechi 1912 – 14 august 1996) a fost un dirijor, compozitor și profesor român. Educat inițial în România nativă, apoi în Berlin și Paris, cariera lui Celibidache s-a întins pe cinci decade. În acest timp a preluat rolul de dirijor al Filarmonicilor din München și din Berlin, cât și al diverselor alte orchestre europene.  Ani mai târziu, îl găsim predând la Universitatea din Mainz, Germania și la Curtis Institute of Music din Philadelphia, Pennsylvania.

     Celibidache a refuzat frecvent să-și înregistreze creațiile la casele de discuri din industria de profil susținând că ascultătorul nu poate obține o ”experiență transcedentală” decât într-o sală de concerte. Mare parte din înregistrările sale au fost realizate postum. Cu toate acestea, a câștigat o recunoaștere internațională grație interpretărilor pe care le-a făcut din repertoriul internațional al muzicii clasice, cunoscut fiind și pentru stilul său preluat, zice-se, din studiul și experiențele sale de Budism Zen. Spre finele carierei sale a primit unele acuze de sexism și discriminare după 12 ani de procese în justiție cu Filarmonica din München.

Un om al controverselor, dar și un profesionist care ne-a lăsat în urmă interpretări grandioase după mari opere simfonice.

BAL073 Celibidache

foto: Flickr

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s