Simfonia culturii – 18.

SIMFONIA CULTURII-page-001

Antonín Dvořák

Rezumat

Antonín Leopold Dvořák (8 septembrie 1841 – 1 mai 1904) a fost un compozitor ceh. Succesor al lui Bedrich Smetana, Dvorak s-a folosit frecvent de ritmul muzical al zonei Moraviei și a Boemiei sale native (pe-atunci, parte a Imperiul Habsburgic și, mai apoi, a Imperiului Austro-ungar, acum parte a Republicii Cehe). Stilul său eclectic combinând elementele naționale și de folclor aliniate tradițiilor simfonice a fost deosebit de apreciat și respectat în rândul specialiștilor.

Ca și în cazul altor compozitori, Dvorak își descoperă de mic aptitudinile sale muzicale, la vârsta de 6 ani, fiind capabil, deja, să cânte la vioară. Prima reprezentație a operelor sale a avut loc la Praga în anul 1872, la vârsta de 31 de ani, cu un apogeu atins în anul viitor. Nedorind să se rezume doar la Praga, compozitorul a trimis un material original (”Prima Simfonie”) la un concurs din Germania, însă nu a câștigat, iar opera, nereturnându-i-se, a fost pierdută pentru mai mulți ani. Nu s-a dat bătut și în 1874 a participat la un concurs din Viena al cărui președinte de juriu era, nimeni altul, decât Brahms, care, pe-atunci, nu-l cunoștea pe compozitor. Premiul i s-a acordat lui Dvorak atât în acel an, cât și în edițiile din 1876 și 1877, când a mai participat. Cu această ocazie, cei doi au avut prilejul să se cunoască, de aici născându-se o colaborare și mai multe căi deschise pentru compozitor.

Prima sa piesă religioasă, ”Stabat Mater” a fost premiată la Praga în 1880, fiind redată cu succes și la Londra, 3 ani mai târziu și mai apoi ajungând chiar și-n Statele Unite. De-a lungul vieții, Dvorak a fost invitat de nouă ori să-și reprezinte operele în Anglia, ”Simfonia a șaptea” fiind scrisă special pentru Londra.

Simfoniile sale au devenit cunoscute pe tot mapamondul, iar muzica de cameră n-ar mai fi fost la fel fără contribuția sa. Toate cele zece simfonii au un libret în limba cehă, intenționând să redea spiritul ceh cât mai curat. De departe, se consideră, cea mai cunoscută operă a sa ca fiind ”Rusalka”. A fost descris drept compozitorul cel mai versatil al vremurilor sale.

dvorak-102512-it-tif

foto: northjersey.com

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Simfonia culturii – 18.&8221;

  1. Pingback: Simfonia culturii – 19. | Colțul Cultural

  2. Pingback: Simfonia culturii – 23. | Colțul Cultural

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s