Simfonia culturii – 20.

SIMFONIA CULTURII-page-001

LOUIS MOREAU GOTTSCHALK

Rezumat

     Louis Moreau Gottschalk (8 mai 1829 – 18 decembrie 1869) a fost un compozitor și un pianist american care și-a petrecut mare parte din carieră în afara Statelor Unite.

     S-a născut la New Orleans din uniunea unui tată afacerist evreu din Londra și o mamă creolă. A avut 6 frați, 5 dintre ei  rezultând în urma legăturii tatălui său cu o femeie mulatră. Bunica sa maternă provenea din Haiti, astfel că a fost, de timpuriu, expus unor influențe muzicale variate. A cântat la pian de la o vârstă fragedă. Recunscut fiind, în scurt timp, de către burghezia locului, artistul și-a făcut debutul, deja, la 1840 în hotelul St.Charles.

     Doi ani mai târziu, la vârsta de 13 ani, Gottschalk a părăsit America pentru Europa, împreună cu tatăl său, pentru a-și desfășura un stagiu de pregătire la pian pe vechiul continent. Conservatorul din Paris l-a respins, fără a-l asculta măcar, din cauza originilor sale.

     După întoarcerea sa în SUA, în 1853, L.M. Gottschalk a călătorit foarte mult în zona Cubei și a Americii Centrale și de sud. Cucerit fiind de acordurile ascultate pe meleagurile vizitate, a compus o operă, la 1857, intitulată Souvenir de Porto Rico; Marche des gibaros, Op. 31 (RO250)*. Melodia se bazează pe muzica folclorică din Puerto Rico. În 1860, Gottschalk devenea cel mai bun pianist din Lumea Nouă.

Un ziar din San Francisco îl menționează, în 1865, ca fiind omul care a călătorit 95.000 de mile cu trenul și a dat 1000 de reprezentații scenice. Un an mai târziu, a fost nevoit să părăsească SUA din cauza unei aventuri avute cu o studentă a seminarului feminin din Oakland, California. Nu s-a mai întors niciodată de atunci în Statele Unite.

Continuă să călătorească în America de Sud, unde dă mai multe concerte. În timpul unuia dintre aceste concerte, la Rio de Janeiro, pe 24 noiembrie 1869, își pierde cunoștința din cauza malariei, pe care o contractase aici. După două săptămâni, pe 18 decembrie 1869, se stinge la hotelul său din Tijuca, Rio de Janeiro, probabil din cauza unei supradoze de chinină. Părerile sunt împărțite cu privire la moartea sa.

În 1870, resturile sale sunt înapoiate Statelor Unite și îngropate la cimitirul Green-Wood din Brooklyn, New York.

* despre explicația sensului cuvântului ”gibaros” din alcătuirea titlului compoziției, AICI

Gottschalk American Quality 1945

foto: gottschalk.fr

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

Anunțuri

7 gânduri despre &8222;Simfonia culturii – 20.&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s