Simfonia culturii – 21.

SIMFONIA CULTURII-page-001

FELIX MENDELSSOHN

Rezumat

     Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy (3 februarie 1809 – 4 noiembrie 1847), cunoscut mai bine drept Felix Mendelssohn a fost un compozitor, pianist, organist și dirijor de etnie germană a perioadei de început a Romantismului.

     Nepot al filosofului Moses Mendelssohn, Felix s-a născut într-o familie de evrei. Deși, o perioadă, a fost crescut fără vreun etalon religios, mai târziu a fost botezat în credința creștină reformată. De mic, Felix Mendelssohn a fost un copil minune în domeniul muzicii, însă părinții săi au preferat să fie precauți și să nu valorifice talentul său la acel moment.

     De tânăr, viitorul compozitor, era interesat de Johann Sebastian Bach.

     La începuturile carierei sale, a călătorit mult și a fost bine primit în Marea Britanie, iar cele zece călătorii desfășurate acolo, au constituit o parte importantă a carierei sale. Mare parte din operele sale și-au avut premiera în vechiul regat. Gusturile sale conservatoare în materie de muzică l-au separat de alți compozitori ai epocii, mai aventuroși, precum Franz Liszt, Richard Wagner sau Hector Berlioz. Conservatorul din Leipzig (actuala Universitate de Teatru și Muzică din Leipzig), pe care l-a fondat, constituia un adevărat bastion al acestei viziuni anti-radicale.

     Mendelssohn a scris concerte, simfonii, oratorii, muzică de pian și de cameră. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără Visul unei nopți de vară, Simfonia italiană, Simfonia scoțiană, uvertura The Hebrides, concertul său pentru vioară și altele. Cea mai cunoscută operă a sa pentru pian se numește Cântecele fără cuvinte.

     După o lungă perioadă de denigrare ca reacție la motivarea sa pentru a (re)schimba gustul publicului și în urma unui val de antisemitism al epocii, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui următor, creativitatea sa plină de originalitate a fost, în sfârșit, recunoscută și reevaluată. Astăzi se numără printre cei mai populari compozitori ai perioadei Romantice.

MendelssohnPortrait2_0

foto: jfb.hu

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s