Trei instituții bibliofile se numără printre cele mai frumoase realizări ale Transilvaniei moderne: biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, biblioteca Teleki din Târgu-Mureș și colecția contelui Brukenthal de la Sibiu. Dintre cele trei, ne vom opri la prima, astăzi, pentru o scurtă incursiune în lumea cărții propuse și regăsite aici.
Elanul uimitor şi fără seamăn al iluminismului este cel care explică recunoaşterea simultană, de către mai multe persoane, a necesităţii de a înfiinţa o societate ştiinţifică transilvăneană în acea perioadă. Drept pionier ar putea fi considerat episcopul Transilvaniei, contele Ignác Batthyány, care a formulat pentru prima dată un apel în acest sens (1)
contele Ignác Batthyány
sursa: bibnat.ro
Biblioteca Batthyaneum și-a deschis porțile la 31 iulie 1798. Biblioteca făcea parte din Institutul Batthyaniani (Institutul lui Batthyani), în fapt, o fundație culturală, alături de un observator astronomic (funcțional până la 1848, când a fost bombardat) și de câteva colecții cu caracter muzeal. Institutul ocupa locul fostei Biserici trinitariene din Alba Iulia.
Printr-un act de donaţie, înscris în testamentul fondatorului, episcopul Batthyani a înzestrat institutul cu valori imobiliare, decizându-i statutul de instituţie publică administrată de episcopia romano-catolică din Alba Iulia. (2)
Fondul de carte propriu-zis, care constituie obiectul de lucru al filialei Batthyaneum, aparținând Bibliotecii Naționale, este alcătuit, în majoritate, din colecția privată a contelui Batthyány Ignác, care se compune din 18.000 de unități bibliografice, alături de tipărituri și manuscrise de epocă medievală. Acestea au fost obținute prin achiziție de la biblioteca arhiepiscopului Vienei, Cristoforo Migazzi și de la biserica Sfântul Iacob din Levoča. De-a lungul veacurilor, donațiile au întregit fondul de carte actual al bibliotecii Batthyaneum. Funcțională până astăzi, biblioteca a fost administrată de episcopia romano-catolică din Alba Iulia până la 1953.
Biblioteca grupează opere medievale tradiţionale (biblii, missale, cărţi ale Părinţilor şi Doctorilor bisericii), alături de ediţii complete ale operelor autorilor greci şi latini sau ale umaniştilor italieni, germani şi francezi, în original, în traduceri. Cel mai vechi incunabul al colecţiei este Summa de casibus conscientiae a lui Astesanus de Ast (1466). (3)
sursa: bibnat.ro
Sala principală a bibliotecii, Aula Magna, reprezintă, din punct de vedere artistic, un melanj între stilurile Neoclasic și Rococo. Tezaurul bibliotecii Batthyaneum e reprezentat, printre altele, tăblița de ceară descoperită la Roșia Montana (inscripție datată la 131-167 d.Hr), 1650 de manuscrise de perioadă medievală, printre care o parte din magnificul Codex aureus (Evangheliarul din Lorsch), Codexul de la Alba Iulia, 600 de incunabule ș.a.
De asemenea, merită menționată colecția de numismatică (monede antice, feudale, medalii și bancnote), precum și colecția de ex-libris-uri (1637 de piese).
Despre regulamentele speciale destinate utilizatorilor bibliotecii, aflați mai multe AICI.
În continuare, vă recomand un mic documentar despre Batthyaneum, care să întregească rândurile de mai sus și, de asemenea, să vă introducă, măcar virtual, dincolo de porțile acestui minunat lăcaș de cultură.
sursa: bibnat.ro
surse:
http://www.bibnat.ro/Filiala-Batthyaneum-s75-ro.htm
5 răspunsuri la “Batthyaneum – templul cărții din vechiul Apulum”
Recunosc , foarte interesant, ai mereu ceva nou pentru mine și asta îmi place foarte mult. Mulțumesc!
ApreciazăApreciază
Mulțumesc! Recunosc și eu, reciproca este mereu valabilă. O seară frumoasă!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
[…] s-au creat marile colecţii particulare ale căror fonduri se pot consulta şi astăzi la Biblioteca Battyanaeum (Alba Iulia), Biblioteca Brukenthal (Sibiu), Biblioteca Teleki (Târgu […]
ApreciazăApreciază
[…] Transilvaniei moderne („tripticul bibliofil”, cum îmi place să numesc acest grup format din biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, biblioteca Teleki din Târgu-Mureș și colecția contelui Brukenthal de la Sibiu), astăzi a […]
ApreciazăApreciază
[…] a autorului în roman, „aliniat” pe un post de bibliotecar în mausoleul cărții de la Batthyaneum), fie dispar inexplicabil sau se fac ei înșiși nevăzuți, simpli trecători pe apa mare a […]
ApreciazăApreciază