Biblia Gutenberg – coordonatele unei inovații disputate

Nu s-a stabilit, încă, o dată certă cu privire la nașterea lui Johann Gutenberg. Informațiile oscilează între 1398 și 1399, în schimb, un lucru este cert: Gutenberg, de mic, a învățat să citească din cărți scrise manual (manuscrise). Dacă această afirmație stârnește zâmbete în ziua de astăzi, prin încărcătura ei logică, ar fi recomandat să ne punem, pentru câteva momente, în pielea lui Johann Gutenberg și să observăm lumea sa. ”Miracolul” tiparului s-ar simți, astfel, mai spectaculos. În timpul tinereții sale, o nouă manieră de creare a cărților câștiga teren. Aceasta facilita mai mult copierea și crearea cărților și purta numele de xilografie.

gutenberg

Johann Gutenberg

foto: britannica.com

     În xilografie, se obișnuia tăierea unei bucăți de lemn de mărimea unei pagini, pe care se dorea crearea tipăriturii. Următorul pas îl reprezenta cioplirea tuturor literelor folosite pentru acel text și apoi turnarea cernelii pe acestea. Foaia de hârtie se așeza deasupra textului, se apăsa, rezultând tipăritura dorită.

Tutorial care explică, aproximativ, procedeul de tipărire al acelor vremuri.

     Gutenberg era decis să inoveze acest sistem greoi de tipărire. După perioade de eșec care l-au dus, în final, aproape de ruină, Gutenberg întâlnește un avocat, Johann Fust, care crede în el și-l ajută financiar să-și ducă la bun sfârșit visul. Se presupune că, la început, acesta a creat mai multe tipuri de matrici din lemn, de dimensiuni diferite, pe care cioplea o singură literă la un capăt, probabil cea care, de regulă, se evidenția la începutul unui text, conform stilului epocii. Inovația consta în faptul că celelalte litere (tot din lemn) care formau corpusul textului, erau detașabile (mobile), fiind decupate în prealabil și fixate pe blocul de lemn, ulterior. După imprimare, ele puteau fi luate jos, creându-se, tot cu ajutorul lor, conținutul următoarei pagini de text. Dezavantajul, pe care la scurt timp l-a descoperit și Gutenberg, era că aceste litere de lemn nu se imprimau mereu bine și distinct, pe foaie, astfel că a trebuit să renunțe la ele în favoarea literelor din metal. Cu literele din metal, acesta a avut un succes mult mai mare, reușind să creeze, astfel, prima carte din Europa creată prin procedeul literelor detașabile: Biblia, în limba latină.

gutenberg printing press hypothetical

reproducere ipotetică după presa lui Gutenberg

foto: libraries.rutgers.edu

     Însă Fust, finanțatorul lui Gutenberg, își pierdea răbdarea. Timpul trecea și Fust credea că protejatul său nu face nimic altceva decât să cheltuie bani grei. L-a dat în judecată, Curtea dându-i dreptate lui Fust, ajungându-se la decizia confiscării tuturor uneltelor în favoarea finanțatorului. Curând, Biblia latină avea să fie realizată. Avea două volume a câte 300 de pagini fiecare. Fiecare pagină era compusă din 42 de rânduri. Literele erau ascuțite și scrisul citeț. Vestea că la Mainz se tipăreau  cărți, a făcut înconjurul lumii. Înainte ca Gutenberg să fi murit, astfel de prese existau în fiecare oraș important de pe Vechiul Continent.

gutenberg biblie Decoration2

detaliu după una dintre copiile Bibliei lui Gutenberg

sursa: vrworld.com

     Biblia Gutenberg s-a realizat între 1450 și 1455. Nu se cunoaște încă numărul exact al copiilor Bibliei la vremea aceea, fiind planificate mai multe exemplare, o parte din ele create pe hârtie de bumbac și o parte pe pergament. Astăzi, există un număr de 22 de copii ale Bibliei Gutenberg, dintre care 7 sunt pe pergament. Se aproximează că o singură foaie din faimoasa biblie ar fi estimată la 100.000 $. Lucrarea lui Gutenberg este considerată cel mai rar și mai valoros material imprimat din lume.

     În mod ironic cu spusele de mai sus, Gutenberg a murit în sărăcie, la Mainz, în 1468. Nu a profitat niciodată de această invenție.

______________________________________________________________________

în acest articol s-au folosit și traduceri după acest site

Anunțuri

2 gânduri despre „Biblia Gutenberg – coordonatele unei inovații disputate

  1. Nu este nici o ironie….Evaluatorii, profitorii, oportuniştii nu au nici o legatura cu cei autentici creativi, spontani. Dar ceea ce a facut Gutenberg …RAMANE dincolo de toti profitorii oportunisti.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

călătorru'

“Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.”- A.B.

Gara pentru noi

blogul Renatei

Inimă de carte

recenzii de carte, semnal editorial

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

MiCo

pagina oficială a autorului Mihai Cotea

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close