Edvard Munch – destăinurile pictate ale unui suflet chinuit

Născut în 1863, pe 12 decembrie, la Löten, în Norvegia, Edvard Munch a fost al doilea copil din cei cinci frați ai săi. La scurt timp după nașterea sa, în anul 1864, familia s-a mutat la Oslo, oraș unde, câțiva ani mai târziu, mama sa avea să se stingă din viață din pricina tuberculozei. Aceasta avea să fie doar una dintre tragediile care i-au marcat copilăria lui Munch: sora sa, Sophie, a murit tot de tuberculoză în 1877, la vârsta de 15 ani, o altă soră de-a sa a petrecut mai mult timp într-o instituție de boli mintale și singurul său frate a murit de pneumonie la vârsta de 30 de ani.

Munch_Self-portrait in Front of the House Wall_1926_cropped

Autoportret

sursa: visitoslo.com

     În anul 1879, Munch a început cursurile la un colegiu tehnic la profilul de inginerie, însă avea să părăsească acest colegiu un an mai târziu, când pasiunea sa pentru artă avea să iasă puternic la suprafață. În 1881 a intrat la Școala Regală de Artă și Design. Un an mai târziu, împreună cu alți șase colegi, își făcea debutul artistic cu prilejul unor expoziții locale.

Ani cu alcool și pictură

După trei ani de studiu și practică, Munch primește o bursă de studiu și călătorește la Paris, unde va petrece trei săptămâni. După întoarcerea la Oslo, începe să lucreze asiduu la mai multe opere printre care și ”Copilul bolnav”, pe care o va termina la 1886. Opera, care va fi cunoscută de-a lungul anilor drept prima lucrare ce înglobează ruperea lui Munch de stilul realist, simbolizează captura unor emoții intense surprinse pe canvas, în special reprezintă sentimentele sale față de moartea surorii lui de cu 9 ani în urmă.

edvard-munch-the-sick-child-1346846150_org

Copilul Bolnav

sursa: pictify.com

     Din 1889 (anul morții tatălui său) până în 1892, Munch a trăit mai mult în Franța, beneficiind de diverse burse de studiu, având parte de cea productivă, dar și problematică, perioadă a vieții sale. Lucrările realizate în acești ani au fost grupate sub denumirea ”Friza vieții” și purtau denumiri scurte, dar specifice, precum: Disperare (1892), Melancolie (1892-1893), Anxietate (1894), Gelozie (1894-1895) și, preacunoscutul, Strigătul (1893). Mintea artistului, în perioada respectivă, trecea rapid prin diferite stări, în funcție de care emoție îl poseda mai tare, astfel că și temele tablourilor din seria ”Friza vieții” încorporează foarte bine nivelul la care se găsea acesta într-un moment sau altul.

despair_3 munch

Disperare

sursa: edvard-munch.com

melancholy

Melancolie

sursa: edvardmunch.org

anxiety_3 munch

Anxietate

sursa: edvard-munch.com

puberty_3 munch

Pubertate

sursa: edvard-munch.com

scream_3 munch

Strigătul

sursa: edvard-munch.com

Colecția a avut un succes imens propulsându-l pe artist în vizorul lumii. În subsidiar, acesta avea parte, în viața privadă, doar de fericire de scurtă durată, într-o perioadă marcată de consum excesiv de alcool, neîmpliniri familiale și suferințe mentale.

Declicul

     Succesul nu a fost îndeajuns pentru a îmblânzi demonii interiori ai lui Munch, astfel că anul 1900 îl găsea într-o stare în care nu mai putea deține controlul consumului de alcool. 8 ani mai târziu, auzea voci interioare și suferea de paralizie parțială. A colapsat, fiind internat într-un azil privat de boli mintale. În 1909, externat fiind, Munch era nerăbdător să-și continue munca artistică, dar, cum avea să demonstreze istoria, cele mai bune opere ale sale fuseseră deja create.

     Munch s-a mutat într-o casă la țară, la Ekely (lângă Oslo), unde a trăit în izolare și a pictat peisaje. A pictat până s-a stins din viață. A murit la casa din Ekely, pe 23 ianuarie 1944.

acest articol este o traducere după:

biography.com

În continuare, un documentar despre Edvard Munch, care punctează diferite aspecte interesante din viața și opera sa:


Anunțuri

2 gânduri despre „Edvard Munch – destăinurile pictate ale unui suflet chinuit

  1. Artistii nonconformisti a caror viata este la limita, creaza opere impresionante. Daca aruncam o privire generala asupra operelor create in toate domeniile artistice vom observa ca aproate toti sunt nonconformisti. Viata dezordonata a artistului, poate sa creeze opere de exceptie, se da o lupta intre artist si depasirea conditiei, in care se afla.(iubire,alcool,boala,..) Cred eu.

    1. Da, Ane. Mă conving tot mai mult că suferința este o magnifică creatoare. Mulțumesc frumos pentru bucuria prezenței!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

Fum de Ţigară

Simte,dar taci.Scrie.

Dintr-o suflare

Povești de suflet

Personaje de Basm

„Cărțile reprezintă umanitatea dată la tipar.” Barbara W. Tuchman

Poetaria Journal

© Ioana Haitchi - Blog de poezie, traduceri, eseuri, ştiri culturale

*Ana-Maria.PM*

Poetry lover, coffeeholic & books addict

Colțul Cultural

Repaus cu cap

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

365 dni w obiektywie LG

365 days a lens LG

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close