Simfonia culturii – 22.

SIMFONIA CULTURII-page-001

DMITRI SHOSTAKOVICI

Rezumat

     Dmitri Dmitrievici Șostakovici (25 septembrie 1906 – 9 august 1975) a fost un compozitor și un pianist rus, o figură emblematică a secolului trecut.

     Șostakovici a câștigat faimă în Uniunea Sovietică, dar, ceva timp mai târziu, relația sa cu guvernul rus s-a deteriorat considerabil. Cu toate acestea, compozitorul a servit Sovietul Suprem al Republicii Socialiste Federative (1947-1962) și Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice (din 1962 până la moarte), de la care a primit și numeroase distincții de stat.

    Șostakovici combina diverse stiluri și tehnici muzicale. Muzica sa este caracterizată prin contraste ascuțite, elemente grotești și o tonalitate ambivalentă. A fost foarte influențat de stilul neoclasic, pionierat de Igor Starvinski și de cel post-romantic asociat cu Gustav Mahler.

     Lucrările orchestrale ale lui Șostakovici numără 15 simfonii și șase concerte. Lucrările sale de cameră sunt reprezentate prin 15 cvartete de coarde, un cvintet de pian și două lucrări de trio pian. Alte opere de-ale compozitorului, care merită menționate aici, sunt melodiile pentru balet și muzica de film. La aceasta din urmă, operele cele mai proeminente ar fi ”Al doilea vals (Op.99)”, aparținând peliculei ”The First Echelon” (1955-1956) și suitele compuse pentru ”The Gadfly”.

     Anul acesta, în urmă cu 3 zile, s-au comemorat 40 de ani de la moartea sa.

Dimitri Shostakovich

foto: mattinedin.wordpress.com

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: