Dalí – ipostaze biografice

Dalí copil

Salvador Dalí s-a născut pe 11 mai 1904 la Figueres (provincia Gerona) în sânul unei familii înstărite. Încă de mic a dat semne de interes spre pictură, astfel că la doar 12 ani a petrecut o perioadă cu familia pictorului Ramon Pichot, alături de care a descoperit minunile impresionismului.

În ciuda faptului că a fost un elev mediocru la școală, Dalí avea un talent special la pictat. Băiatul avea să fie înscris la școala municipală de desen din orașul natal.

 Dalí devine pictor

În 1919, părăsește Cataluña natală și se mută la Madrid unde va urma cursurile Academiei de Arte Frumoase. În timpul șederii în capitală, leagă o prietenie cu viitorul mare poet Federico García Lorca și cu Luis Buñuel, cel ce va deveni unul dintre persoanele emblematice ale cinematografiei suprarealiste.

Odată terminate studiile, Salvador se mută la Paris. Acolo reușește să se integreze într-un grup de pictori și scriitori suprarealiști. Acestei epoci îi revin operele sale celebre ”El gran masturbador” și ”La persistencia de la memoria”.

mastrurbador

El gran masturbador (Marele masturbator)

foto: museoreinasofia.es

la-persistencia-de-la-memoria-dali2

La persistencia de la memoria (Persistența memoriei)

foto: quizlet.com

Dalí îndrăgostit

     În anul 1929 o cunoaște pe Elena Dimitrievna Diakonova, mai bine cunoscută drept Gala și care va deveni soția și muza sa. La începutul celui de-al doilea război mondial, cei doi se mută în Statele Unite, unde creațiile lui Dalí capătă un succes imens. În această perioadă are loc colaborarea sa cu vechiul său amic Luis Buñuel pentru pelicula Un chien andalou / Un perro andaluz (Câinele andaluz).

Câinele andaluz, filmul complet
Dalí expulzat
     La întoarcere în Paris, pictorul află că este explulzat din mișcarea suprarealistă. La aceasta, Dalí răspunde apăsat: ”Nu mă puteți expulza, pentru că eu sunt Suprarealismul”.
     În decursul anilor 60 ai secolului trecut, la Figueres, orașul său de baștină, începe să se dezvolte un teatru-muzeu care-i poartă numele. A fost recunoscut în multe colțuri ale lumii, inclusiv în Franța, unde a fost ales membru asociat la Academia de Arte Frumoase a Institutului Francez.
Dalí para siempre (Dalí pentru totdeauna)
     După moartea soției, în anul 1982, în amintirea ei, pictorul se mută într-o locație specială, medievală, denumită inițial, Castillo de Púbol. Aceasta va deveni, odată cu realizarea Fundației Gala Salvador Dalí, o instituție care protejează și dezvoltă moștenirea sa artistică și intelectuală. Astăzi poartă numele Castillo Gala Dalí.
     La 24 ianuarie 1989, Salvador Dalí se stinge din viață, fiind înmormântat, încă de ziua următoare, în muzeul care-i proartă numele din Figueres.
Mică galerie foto
4206_pag_108_3_240
Gala și Salvador, foto: thedali.org
BettmannCorbis_galaanddali460
foto: theguardian.com
portrait-of-gala-gala-against-the-light.jpg!Blog
unul dintre protretele Galei (Gala împotriva luminii), foto: wikiart.com
beautistas-salvador-dali-moustache

foto: phactual.com

acest articol e tradus și adaptat de mine (Mihai Cotea), după

acest site de limbă spaniolă.

10 răspunsuri la “Dalí – ipostaze biografice”

 1. Acest pictor m-a pus mereu pe ganduri ..are ceva aiurea in el , ( pentru mine ) . Arta lui imi produce un sentiment de ..scurgere , un sus , un jos , o dezlipire amestecata , o teama uneori . Chiar este suprarealismul … Multumesc Mihai , mi-am amintit ca omul poarta cu el si extazul si agonia 🙂
  O zi frumoasa sa ai

  Apreciază

  • CU tot dragul mă bucur că am adus senzații și amintiri uitate… meritul e mai mult al lui Dali. Iar întârzierea răspunsului meu e ”datorită” WordPress-ului care te-a pus la spam. Scuze în numele lui.
   Dali e genial și e nebun. Gala ce l-a mai salvat de la nebunia înflorită. Iubirea, din nou.
   Îți doresc și eu numai bine și să-ți găsești nebunia aia faină oriunde ar fi!!!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: