Anii experimentali (discursul naivului la tinerețe)

Încă din copilărie am privit spre perioada de timp ce urma să vină ca spre o promisiune. Nu era vorba de oricare ani ce aveau să se petreacă, ci despre lumea de după anul 2000. Căzusem, fără să-mi dau seama, în aceeași capcană a spaimelor milenariste în care omenirea a căzut preț de milenii. Până și un cutremur devastator se prefigura pentru anul 2000, auzisem cu un an în urmă, sau doi, de la o vecină care a venit, într-o zi, să ne ”alerteze”.

Timpul a trecut, 2000 a fost un an aproape banal și tot ce-a rămas a fost promisiunea de fond. Cu trecerea anilor îmi imaginam că aveau să se întâmple lucruri extraordinare în timpul ce se prefigura. Antidoturi la boli grave și netratabile încă, un avânt al civilizației și tehnologiei, o lume mai pretențioasă. Și astea au trecut și, la final, a rămas zațul. Nu se înghesuie mulți la cercetare pentru leacuri fabuloase (acolo unde se poate face cercetare), civilizația pare mai mult în regres o dată cu toate atentatele din ultimii ani și cu aceleași nemulțumiri, mituri și stereotipii pe care lumea le-nvârte ca într-o mașină de spălat, iar noi, toți cei de la mijloc, nu suntem mai curați în urma marii centrifugări a năzuințelor. Tehnologia e singura care s-a ținut de promisiune și se îmbunătățește (discutabil) pe zi ce trece, iar lumea, grație tehnologiei, a devenit mai pretențioasă, într-adevăr. Marele miez rămâne același, schimbarea e la nivelul detaliilor momentan. Cum se spune că ”detaliile fac diferența”, rămâne un licăr de speranță că, la bătrânețe, voi asista la cele mai bune vânturi pe care le-a trăit mama Gaia. Zâmbesc.

7188747088_711d0d7567_o

foto: Flickr

Că tot veni vorba de senectute, sunt tare curios cum vor îmbătrâni tinerii din generația mea și cei mai mici. Asistăm la o rocadă, e cert, copiii zilelor noastre, într-un timp destul de scurt, își schimbă indicii valorilor încă de timpuriu. Eu fac parte, mai mult, din generația anilor ‘90, în anii 2000 trăindu-mi, deja, adolescența. Pe-atunci, încă nu intraseră atât de convins internetul și bobocii tehnologiei în viața românilor, iar traiul de zi cu zi se păstra la un nivel ușor arhaic. Evident, generalizările sunt sterile și aici, posibil ca mulți alții să fi perceput altfel perioada cu pricina. Cu toți putem fi de acord că astăzi, copilul e mult mai familiarizat cu jocurile electronice și site-urile de socializare (pe care eu le-am descoperit la liceu doar, dacă-și mai aduce aminte cineva de Hi5, predecesorul Facebook-ului) , ba chiar am văzut cazuri în care se refuză o carte de desenat sau de povești din lipsă de interes sau pentru că nu are farmec, ori e prea statică. Deci pruncul de azi e un prunc al acțiunii. Salvarea să vină din tehnologie? Salvarea de la ce?

Tinerii de azi vor forma un cheag interesant și pluricromatic în anii ”cei de apoi”, la senectute. Luăm , ca ilustrație, capetele de situație-scenariu: va fi o masă de persoane asemănătoare destul de mult cu părinții și bunicii noștri, dar va mai fi una de bătrânei mai excentrici, fistichii, tatuați, cu tot felul de tablete și gadget-uri ce vor apărea până atunci, cu piercing-uri și tot felul de cuvinte împrumutate din alte limbi în vocabularul propriu. După cum am spus, am luat în considerare doar extremele.

De fapt nu știm nimic încă și la ce ne-ar ajuta? Vorbim de mijlocul și sfârșitul secolului XXI, o perioadă, deja, fabuloasă numai prin denumire. ..

Vom fi mai sănătoși, mai atenți cu ceilalți, mai experimentați sau mai frivoli? Anii aceștia poartă aparența schimbării, dar istoria ne contrazice la fiecare pas. Un sâmbure de speranță rămâne, iar a visa e, încă, gratis. De fapt, nu contează prea tare cum vor arăta generațiile de la finele secolului, atâta timp cât vom ști să rămânem oameni. Umanitatea e și rămâne cheia de boltă care ar trebui să dezlege acest mister. Pam, pam.

Reclame

9 gânduri despre „Anii experimentali (discursul naivului la tinerețe)

 1. Din pacate noi avem dreptul sa scriem sa vorbim si sa speram. Deciziile le iau oamenii puternici financiar care conduc lumea. Dupa cum se poate observa, viata noastra se denatureaza din multe p.d.v. Tinerii, nu vor mai avea nevoie de exercitiul mintii, vor fi roboti, cu implantat de cif pe mana . (…atunci cu siguranta, oamenii ,nu vor mai emigranti.) Asa cum intr-o zi Un copil este intrebat de cineva o adunare simpla, iar bunica spune: vezi daca ti-ai lasat acasa tableta, apoi spune tot bunica ; doamna, nu stiu sa scrie, nu-i invata sa faca literele. Daca la mine in „Metropola” se intampla asa ceva, ma intreb, ce dezatre sunt prin catune. Nu prea avem chef sa patrundem adanc in vietile noastre, poate de frica, sa observam ca totul se rezuma la lucruri fara valoare, ieftine. Tinerii isi propunem idealuri pe care nu le pot atinge si de aici decurg o serie de dezamagiri, urmate de depresii,… .

  1. Depresia, dragă Ane, e boala secolului nostru. Avem de toate și nimic. Suntem condamnați la superficialitate și la supunere prin acest modus vivendi pe care-l avem cu spiritul de turmă. Nu știu dacă ne-am depășit condiția, înclin să cred că nu, dar, fiind o persoană visătoare, încă sper.

   1. Ai tot dreptul sa speri si sa visezi.

 2. De fapt, nu contează prea tare cum vor arăta generațiile de la finele secolului, atâta timp cât vom ști să rămânem oameni.

  1. Aici e răspunsul, Stelu. Mulțumesc pentru punctare!

 3. Tacerea pasilor tarzii 4 Septembrie 2015 — 1:13 PM

  …daca vom mai sti sa ramanem oameni .. Da , si eu vedeam , in copilaria mea , anul 2000 wow . Acum cand scriu data -2015- am impresia ca anul este martian doar omul este la fel . Orice ar face are tot doua maini si doua picioare .
  Discutie : ” Doamna , m-a enervat unu’ sa vezi ce harfe ..parca ar avea doua creiere – Cum adica parca ar avea ..pai are , chiar avem doua creiere – Cum doamna , noi avem doua creiere , muream si p’asta n-o stiam ” O zi frumoasa sa ai Mihai 🙂

  1. E dulce-amar exemplul tău, dar nu mă abțin de la râs. Lumea de azi și dintotdeauna, cea plină de contradicții. Nostalgia și mica dezamăgire care m-a făcut să scriu ce am scris este, din câte văd, a tuturor, nu-mi aparține.
   Avem încă două mâini și două picioare, dar le folosim prea puțin… asta e cam aiurea.
   O zi și-un weekend de pomină să ai!!!

 4. Oameni vom rămâne mereu, până la extincție. Doar felul nostru de a gândi se va schimba, deci și de a defini termenul „om”.

  1. Da, Petru, oameni…în funcție de fluctuația acestei definiții / încadrări.
   Mulțumesc, numai bine-ți doresc!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

MeddArtis

„În viață risipim ani, iar la moarte cerșim clipe”.

călătorru'

“Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.”- A.B.

Gara pentru noi

blogul Renatei

Inimă de carte

recenzii de carte, semnal editorial

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close